20 °C
borús égbolt
2024. március 29., péntek
Auguszta

Tehetséggondozás gyerekkorban

2016. október 09.
5.2931
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A tehetséggondozás problematikája egyre fontosabb szerephez jut szerte a világon, ennek megfelelően óriási vitákat vált ki a szülők körében is, hogy szabad-e, egyáltalán érdemes-e erőltetni mindezt, vagy hagyni kell gyermekünk tehetségét a saját medrében haladni. Az alábbiakban pro és kontra oldalon egyaránt felvonultattunk 3-3 mérlegelendő érvet, ha gyermekünk tehetséggondozása szóba kerül.



Tehetséggondozás gyerekkorban - 2. kép

Ami mellette szól

1. Időben kiderülhet a tehetség!

A tehetséggondozást azért lehet érdemes idejekorán elkezdeni, mert így valóban nagyon hamar fény derülhet arra, hogy gyermekünk miben is jó igazán. A zenei érzék például már egészen korán megmutatkozik, mint ahogyan a logikai képességek is, ha pedig már ismerjük lurkónk erősségeit, a célirányos fejlesztések révén magasabb szintre fejleszthetjük őket.

2. Már ekkor megalapozhatja karrierjét!

Ha gyermekünk tehetséges valamiben, és esetleg egy tanárral vagy egy csoporttal fejlesztetni kezdjük képességeit, azzal több tekintetben is megalapozhatjuk az egész életét és karrierjét. Egyrészt már itt megismerkedhet olyan emberekkel, akik ismertek vagy jobbak, mint az átlag, másrészt pedig annyira kidomboríthatjuk erősségeit, hogy arra komplett tanulmányokat építhet majd rá, ha érdekli őt a későbbiekben is a téma.

3. Jó társaságba kerülhet!

A tehetséges gyermekek többsége rendszerint intelligensebb az átlagnál, ennek megfelelően nem kell attól tartanunk, hogy lurkónk esetleg rossz társaságba kerül, és drogosként vagy az utcán végzi. Százszor inkább legyen belőle okostojás és könyvmoly, mint egy fiatalkorú bűnöző, vagy egy erősen problémás gyerek...

Tehetséggondozás gyerekkorban - 3. kép


Ami ellene szól

1. Valóban lesz gyerekkora?

A tehetséggondozás sok esetben azt jelenti, hogy a gyermeket indokolatlanul leterhelik, és megfosztják szabadságától. Ez a rossz tehetséggondozás, amit soha ne hagyjunk, és ezt inkább ne kényszerítsük rá gyermekünkre, hiszen lelki egészségének és fejlődésének érdekében neki is szüksége lesz arra, hogy megfelelő környezetben, a gyermekkor szépségeinek megélésével fejlődhessen.

2. Rossz hatással lehet a szociális fejlődésére!

Ha gyermekünk csak jó környezetben lesz, ezáltal nem tapasztalja meg például a csúfolódást vagy más negatív hatásokat - ami egy tehetséggondozó körben, egy speciális iskolában vagy magántanulóként könnyen elkerülheti őt - az olyan szociális fejletlenséget idézhet elő nála, amit később szinte semmivel sem lehet pótolni. Ügyeljünk tehát arra, hogy ha gyermekünk okosabb is, mint az átlag, annak ellenére átlagos gyermekekkel is gyakran találkozzon, hiszen erre neki is szüksége van.

3. Őrült zseni lehet belőle!

Az idejekorán megkezdett tehetséggondozás egyik nagy hátránya, hogy gyermekünk mentális fejlődése félrecsúszik, és egy zárkózott, egész életét egy bizonyos tudásnak szentelő személyiség válik belőle. Ennek megfelelően lehet, hogy profi zenésszé, sportolóvá, táncossá vagy tudóssá válik, de közben nem lesz egyetlen barátja sem, képtelen lesz ismerkedni, csajozni vagy pasizni, egyszóval egy tipikus különccé válik, amit senki sem kívánhat gyermekétől.
2 hozzászólás

eperjam

8 éve, 1 hónapja és 11 napja

Regeena jól írja, egyensúlyt kell találni. Na meg az se mindegy pénzügyileg mennyire tudja a szülő támogatni gyereke tehetségét, mert például egy-egy sport nagyon drága tud lenni.

válasz erre

regeena

8 éve, 1 hónapja és 11 napja

Sok az érv ellene és mellette is, a legjobb ha megtaláljuk az egyensúlyt, de sose lehet tudni kiben rejlik a következő elnök vagy valami.

válasz erre