12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Te ismered a 10 másodperces szabályt a leesett ételről? Akkor most felejtsd el!

2017. június 03.
10.8791
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Bár senki sem tudja pontosan, hogy honnan is eredeztethető a kérdéses tévhit, ellenben a legóvatosabb becslések szerint is világszerte milliók nevelik úgy gyermeküket, hogy egy tudományosan teljesen alaptalan szabályhoz igazítják a higiéniát, ami egy kisbaba esetében különösen fontos. Ez nem más, mint a 10 másodperces szabály, aminek a lényege röviden és tömören nem más, minthogy a padlóra esett ételt nyugodtan meg lehet enni - még a babának is -, ha kevesebb, mint 10 másodpercig érintkezett a padlóval.


Hogy mindebből mi az igazság? Térjünk is rá rögtön a könyörtelen tényekre: az ég egy adta világon semmi sem, ez a teória ugyanis egy hatalmas tévhit, de mégis milliók teszik ki magukat és gyermeküket a veszélynek világszerte. Egy kis kosz nem számít! - mondják nagyon sokan, és ez való igaz, hiszen így fejlődik igazán az immunrendszer ellenállása, azonban a padlón sajnos a gyengébb és ártalmatlanabb baktériumok mellett olyanok is megtalálhatók, mint az E-coli és a szalmonella, amelyek garantált, hogy nem várják meg a 10 másodpercet, mielőtt rámásznának az ételre.

Te ismered a 10 másodperces szabályt a leesett ételről? Akkor most felejtsd el! - 2. kép

Olyannyira nem, hogy a baktériumok esetében nem is annyira mászásról, mint inkább tapadásról beszélünk - már amennyiben ennyire unortodox, és "orvosiatlan" kifejezésekkel élünk -, vagyis amennyiben valami leesik a földre, ott rögtön érintkezik baktériumokkal, amelyek azonnal hozzátapadnak. Nincs tíz, öt, de még egy másodperc sem, a hatás azonnal bekövetkezik, ezáltal az ilyen falatokat - főként kisbabák esetében - a kukába kell dobni. Persze sokan ilyenkor jönnek az általános tévhittel: de hát az én otthonom tiszta!

Nyilván, hiszen mindenki a makulátlan tisztaságra törekszik, pláne abban az esetben, ha egy kisbaba van a házban, azonban ne feledkezzünk el arról, hogy ha napi szinten is hipózzuk a padlót, egy-két órán belül akkor is szaporodni kezdenek rajta a baktériumok abban az esetben, ha járkálunk, vagy a baba kúszik-mászik, hiszen ilyenkor hordjuk egyik helyiségből a másikba a baktériumokat. Ha pedig nem használunk benti papucsot, esetleg utcai cipővel is bemegyünk a lakásba, akkor ez a probléma még jelentősebbé válhat, de a legnagyobb baktériumforrások általában a háziállatok.

Te ismered a 10 másodperces szabályt a leesett ételről? Akkor most felejtsd el! - 3. kép

Ha tehát van a lakásban kutyánk vagy macskánk, szinte biztosak lehetünk abban, hogy a legnagyobb tisztaság mellett is lehet kisebb vagy nagyobb E-coli, Campylobacter és szalmonella tenyészet a padlón, amelyek természetesen állat nélkül is megjelennek, de kisebb mennyiségben. Ami azonban a legfontosabb, hogy tartsunk bármekkora tisztaságot is a lakás falai között, a 10 másodperces szabályt mindenképpen felejtsük el, ha tehát leesett az étel, ne adjuk már oda a gyermekünknek, és ha lehet, mi se fogyasszuk el, mert a saját egészségünket kockáztatjuk vele.
2 hozzászólás

becky

7 éve, 4 hónapja és 12 napja

biztos nem adnám a gyereknek azt, ami már leesett...

válasz erre

Enci

7 éve, 4 hónapja és 25 napja

Nekem nincs gyerekem de tutira nem adnék neki olyan kaját ami a földre esett egy másodpercre is.

válasz erre