9 °C
tiszta égbolt
2024. április 26., péntek
Ervin

Szobatiszta volt, most mégis bepisil a gyerek? Ez lehet a baj!

2015. október 18.
9.1861
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy gyermek életében az első lépések megtétele, valamint az első szavak kimondása után alighanem a szobatisztaság elérése a legnagyobb dolog, ami sok esetben igencsak kínkeservesen, nagy odafigyelés, illetve rengeteg kitartás árán érhető csak el. Vannak gyerekek, akik már 2 évesen teljesen szobatiszták, mások azonban még 4 évesen sem teljesen, nincs általános alapszabály. Sokan azonban szembesülhetnek azzal a problémával, hogy egy gyerek, noha korábban teljesen szobatiszta volt, végül mégis újra elkezdett bevizelni. Hogy ilyenkor mi lehet a baj?



Szobatiszta volt, most mégis bepisil a gyerek? Ez lehet a baj! - 2. kép

Az első és legfontosabb, hogy ne essünk pánikba, a legtöbb gyermeknél ugyanis gyakran előfordul, hogy makulátlan szobatisztaság után jelentkeznek olyan időszakok, amikor váratlanul ismét elkezdenek bepisilni. A statisztikák szerint még 5 éves korban is nagyon gyakori a probléma - fiúknál 7, lányoknál 3 százalékos előfordulási aránnyal -, és az esetek többségében főként az éjszakai órákban jelentkezik, vagy jellemzően olyan esetekben, amikor a gyermeket valami komolyabb sokkhatás, illetve lelki megpróbáltatás éri.

Amit fontos megtanulni ezzel kapcsolatban, hogy a gyermekek idegrendszere lassan érik, így például az éjszakai vizelési inger kialakulása sokszor csak később alakul ki, így gyakran még a makulátlan szobatisztaságú picik esetében is hónapokig lehet a véletlen műve, hogy a gyermek nem vizel be éjszaka. Amennyiben tehát azt tapasztaljuk, hogy a lurkó a szobatisztaságra nevelés után is bepisil, akár napközben, akár éjszaka, akkor az 5 éves kor alatt nem igényel még különösebb kezelést, sokkal inkább csak óriási türelmet a szülők részéről, mert nem szabad megszégyeníteniük a gyermeket. Ha ugyanis ezt megteszik, a kicsiben olyan törés jelenhet meg, aminek következtében egész gyermekkorát meghatározhatják a vizelettartási problémák.

Szobatiszta volt, most mégis bepisil a gyerek? Ez lehet a baj! - 3. kép

A szobatisztaság utáni bevizelés hátterében a legtöbb esetben nem szervi, sokkal inkább lelki eredetű okok állnak, így a türelem mellett fontos, hogy feltérképezzük, pontosan mi állhat a probléma mögött. A legtöbb gyermek esetében olyan apróságok idézhetik elő a bajt, mint a családi konfliktusok, a halálesetek, a kistestvér érkezése, de akár az erőszakos WC-re szoktatás is. Manapság egyre gyakoribbá válnak továbbá az idejekorán elkezdett óvodába járási kötelezettségből fakadó mentális gondok is, szeptembertől ugyanis hazánkban minden 3. évét betöltött gyermeknek kötelező óvodába járnia. Ezzel csak egyetlen probléma van: az óvodák nincsenek felkészülve a gyakran még csak részben szobatiszta gyermekek érkezésére, ezáltal az intézmény olyan lelki törést okozhat a lurkóknak, amelyek egy egész életen át elkísérhetik őket, hovatovább elősegíthetik a fenti gondok megjelenését is.

Hangsúlyozandó még egyszer: 5 éves kor alatt nem igényel szakemberi segítséget semmilyen szobatisztasági probléma, ellenben a szülők részéről kimagaslóan sok türelmet, feltétlen szeretetet és odaadást, hiszen a pici lelki töréseit semmi sem tudja jobban meggyógyítani, mint a szülői ház, az anyai- és apai szeretet biztonsága. Foglalkozzunk vele sokat, ne szidjuk le nagyon a bepisilések miatt, beszélgessünk vele, sokszor szeretgessük meg, és ha szerencsések vagyunk, akkor a probléma ahogy jött, úgy el is tűnik majd.
2 hozzászólás

Minoni

9 éve, 3 hónapja és 4 napja

Elég szomorú, hogy nincsenek az óvodák felkészülve a nem szobatiszta gyerekekre.

válasz erre

Gizus

9 éve, 3 hónapja és 4 napja

Nekünk nem volt könnyű dolgunk, sajnos éjszakánként sokszor bepisilt, de szerencsére most már nincs gond. Türelem kell.

válasz erre