9 °C
borús égbolt
2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Szájra puszit a gyereknek? Felejtsd el!

2019. október 02.
10.8441
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Csak az elmúlt néhány évben rengeteg botrány volt abból a sztárok körében, hogy szájon puszilták saját gyermekeiket, ami valóban elég felemás megítélést vált ki a társadalomból, hiszen bár bizonyos kultúrákban ez teljesen normális, rengetegen azonban úgy gondolják, hogy ennél undorítóbb és visszataszítóbb dolog nincs a világon. És valóban, gyermekünket szerethetjük, ölelgethetjük, puszilgathatjuk és tisztelhetjük, de a szájra puszi egy olyan intim kinyilvánítása a szeretetnek, ami már nem biztos, hogy belefér ebbe a kategóriába. Ennél is nagyobb baj azonban, hogy rengeteg fertőzés juthat így el a gyerekek szervezetébe!


Könnyen átadhatjuk a veszélyes hányásos-hasmenéses vírusokat

Rendkívül fontos kiemelni a téma kapcsán, és egyfajta alapszabályként leszögezni, hogy a gyermekek immunrendszere néhány éves korig gyakorlatilag nem létező fogalom, vagyis nagyon fontos megóvni őket a legtöbb fertőzéstől. Lehet, hogy a mi szervezetünk könnyedén megbirkózik például egy hányást és hasmenést okozó vírussal - milliónyi típusa van -, de a gyermeket annyira ledöntheti a lábáról, hogy akár még kórházba is kerülhet miatta. Egyetlen szájra puszival akár több ezer ilyen vírust adhatunk át a gyereknek. Megéri?

Szájra puszit a gyereknek? Felejtsd el! - 2. kép

Akár herpeszt is kaphatnak a picik

Közismert, hogy a herpeszvírusok is nyállal terjednek a legkönnyebben, vagyis egyetlen ártatlannak tűnő szájra puszival már babakorban elrendezhetjük gyermekünk sorsát, hiszen átadhatjuk neki a vírust. Mint ismert, ezek soha nem ürülnek ki a szervezetből, tehát utódunk élete végéig hordozója marad a betegségnek, de ami sokkal nagyobb baj, hogy a gyenge immunrendszer miatt annyira megtámadhatja a szervezetüket, hogy több hetes kórházi kezelésre szorulhatnak, sőt mi több, egy párhónapos csecsemőt akár meg is ölhetünk ezzel a vírussal - hangozzék bármilyen drasztikusan is ez az állítás.

A sima megfázás is terjedhet így

Mert nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni a betegségek kapcsán. Ha meg vagyunk fázva, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy gyermekünk is megbetegszik - pláne babakorban -, vagyis ne tetézzük a bajt azzal, hogy a száját csókolgatjuk. A nyálunkkal ugyanis olyan baktériumok kerülhetnek át, melyek megfázást idézhetnek elő, ami a gyenge szervezetüket nagyon csúnyán le tudja gyengíteni, ezáltal csak magunknak okozunk megannyi kellemetlenséget és álmatlan éjszakát, hiszen minden szülő tudja, hogy nincs is rosszabb annál, mint amikor beteg a gyerek.

Szájra puszit a gyereknek? Felejtsd el! - 3. kép

Rengeteg kellemetlenséget szülhet

Merthogy babakorban még talán cuki dolog szájra puszit adni a gyereknek - pláne ellenkező nem esetén -, de óvodás vagy iskolás korban egyenesen betegesnek tűnhet, ha például egy apuka szájon puszilja az iskolába igyekvő gyermekét. Emiatt ugyanis nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is megbetegedhet, összezavarodhat a pici, pláne abban az esetben, ha az iskolatársai kiszúrják, és csúfolni kezdik miatta.
1 hozzászólás

mokus84

4 éve, 10 hónapja és 19 napja

Én nem leszek az a szájra puszis ember valahogy nekem nem tetszik. Túl intim.

válasz erre