12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Sikeresebbé válhatnak a nagyobb fejű babák

2016. szeptember 21.
5.5571
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
#

kep1#A UK Biobank több mint 500 ezer brit ember adatainak kielemzésével egy olyan kutatási anyagot hozott nyilvánosságra, amiből kiderült, hogy a nagyobb fejtérfogattal születő babák a későbbiekben sokkal sikeresebbé válhatnak, mint a kisebb vagy normális körméretűek.

Habár a Times magazin szerint a kutatás eredeti célja az volt, hogy feltárja az agyfunkciók és a DNS-állomány közötti komplex összefüggéseket, ellenben egy lényegesen közérthetőbb dologra is fényt derített a fentiekben taglaltakkal.

A szakemberek ugyanis bebizonyították, hogy a csecsemők fejkörmérete, valamint a gyermekkorban megtapasztalható kognitív képességek között nagyon szoros összefüggés tapasztalható, de Ian Deary, az Edinburgh Egyetem professzora kiemelte, hogy azért természetesen tudományosabb eredmények is születtek a kutatások részeként.

Sikerült ugyanis feltárniuk 17 olyan jelentősebb gént, amelyek egy része állítólagosan képes előre jelezni, hogy valaki el tudja-e majd végezni például az egyetemet vagy sem, hiszen ezek a gének a verbális-numerikus képességeket befolyásolják.