9 °Cszórványos felhőzet
2020. október 22., csütörtök • Előd

Segítség, nem akar bilizni a gyerek!

Brauny , 2014. november 26.
A felnőtté válás egyik lépése minden esetben az, hogy leszoktatjuk a pelenkáról a gyereket. Rengeteg tipp, trükk és tanács kering a világhálón azzal kapcsolatban, hogy mi ennek a legegyszerűbb módja, azonban a szülők mégis türelmetlenül várják ennek a pelenkás korszaknak végét, mert drága a pelenka, a popsikenőcs, és még a folyamat is nagyon macerás. Hogy van-e valóban működő megoldás erre a folyamatra?
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 Segítség, nem akar bilizni a gyerek! - 2. kép

A legtöbb szakember szerint bár ösztönözhetjük a gyereket kisebb-nagyobb dolgokkal, azt a hibát azonban soha ne kövessük el, hogy erőltessük a picinek a változást, mert ez többnyire mindig valamilyen lelki sebet eredményez a gyermekben, ami kihathat a későbbi életre is. Ami a témával kapcsolatban fontos kérdés, hogy gyermekünk idegrendszerileg és agyilag érett-e már arra, hogy legalább nappal szobatiszta legyen, tehát fel tudja-e fogni, hogy mi történik körülötte, mit, miért és hova kell, illetve miért jó ez neki? Ha a válasz igen, akkor jöhet majd az ösztönzés!

A nappali szobatisztaság nagy általánosságban 2-3 éves korban következik be átlagosan, de vannak későn érő gyerekek, sőt mi több, az éjjeli szobatisztaság gyakran csak 4-5 éves korra alakul ki. Általánosságban a lányok mindig hamarabb szoknak le a pelenkáról, a fiúk pedig ezen a téren is lustábbak, így esetükben nem ritkább, hogy később szoknak rá a bilire. Amit tartsunk észben még, hogy nincsen tökéletes praktika, vagy garantáltan működő csodaszer! Vannak olyan trükkök, amelyek néhány gyereknél beválnak, de akadnak, amelyek nem.

Segítség, nem akar bilizni a gyerek! - 3. kép

Az orvosok szerint az egyik legjobb módszer - az általános ösztönzők mellett - a leszoktató pelenka. Ennek a lényege, hogy bár inkább alsóneműnek hat viseletre, ám a nedvességet nem engedi át, így amennyiben a gyermek belepisil, nagyon kellemetlen érzés lesz számára, és arra ösztönzi, hogy mielőbb a toalettet használja. Ha bilit vagy ülőkeszűkítőt választunk, mindig vigyük magunkkal a gyereket is, hiszen egy vicces, kellemesen puha ülőkére ő is szívesebben ül rá. Ha autóformájú, csilingelős bili kell neki, vegyük meg nyugodtan, hátha ez lesz a kulcsa a leszokásnak.

Amennyiben már ott tartunk, hogy gyermekünk ráül a bilire vagy a WC-re, és van némi siker is, akkor minden esetben nagyon dicsérjük meg és jutalmazzuk is, hogy tudja, érezze: valami nagyon jó dolgot tett. Célszerű az orvosok szerint egyre többször akkor is ráültetni a gyereket a bilire, ha éppen nem szól, vagy nem látjuk rajt a törekvést, a reggeli ébredés után, vagy az esti fürdés előtt ugyanis nagyobb valószínűséggel fog legalább pisilni a megfelelő helyre, ami már az első lépés lesz a siker felé. Ami viszont a legfontosabb, hogy soha ne legyünk türelmetlenek a gyerekkel, ne kényszerítsük, ne kiabáljunk vele, ha lát minket WC-re járni, ha érintkezik más gyerekekkel, előbb vagy utóbb ő maga fogja belátni ennek az előnyét, így gyakran egyik napról a másikra leszokik majd a pelenkáról.
 
4 hozzászólás

szilviaszunyognef • Kiscsibe #4 • 6 éve, 4 hónapja és 15 napja

igen nálunk is ez a harc folyik

veruss74 • Hiperaktív #3 • 6 éve, 4 hónapja és 27 napja

Nálunk a nagyi vett egy zenélő bilit a gyerkőcnek, ő pedig, annyira megijedt a produktumtól a feneke alatt zenélni kezdő bilitől, hogy ki kellett venni az elemet belőle, hogy még véletlenül se szólaljon meg többet.
De azért a bili csodásan nézett ki, mint egy kis trón
Amúgy felesleges pénzkidobás az egész.

Natasha • Überbrutál #2 • 6 éve, 5 hónapja

Kicsi írta:
Gratula!! Nagyon jó cikk! Tényleg a lányok előbb érzik ezt a dolgot.A lényeg tényleg a türelem, és a dicséret.Viszont ha lehet, ne vegyetek a gyerkőcnek zenélő bilit, mert fenn áll a veszélye, hogy játékként fogja kezelni,és ez nem biztos, hogy jó.Pláne, ha tele van..
Komolyan van zenélő bili?? na neeee

Kicsi • Überbrutál #1 • 6 éve, 5 hónapja

Gratula!! Nagyon jó cikk! Tényleg a lányok előbb érzik ezt a dolgot.A lényeg tényleg a türelem, és a dicséret.Viszont ha lehet, ne vegyetek a gyerkőcnek zenélő bilit, mert fenn áll a veszélye, hogy játékként fogja kezelni,és ez nem biztos, hogy jó.Pláne, ha tele van..