4 °Cborús égbolt
2021. január 19., kedd • Sára, Mária

Reflux a terhesség alatt: íme néhány tuti tipp, hogy enyhítsd!

Brauny , 2020. szeptember 27.
A kismamák többsége az egész terhességet végigszenvedi bizonyos kísérőjelenségekkel, legyen szó akár különféle fájdalmakról, akár magas vérnyomásról, akár olyan kellemetlenségről, mint a reflux. Utóbbi különösen gyakori manapság a kismamák körében, amit odafigyeléssel és megfelelő életmóddal könnyedén enyhíthetünk, azonban ne is ringassuk magunkat olyan álmokba, hogy ez teljesen megszüntethető lesz, hiszen a terhesség alatt ezt számos fizikai ok akadályozza. A tünetek azonban enyhíthetők!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 Reflux a terhesség alatt: íme néhány tuti tipp, hogy enyhítsd! - 2. kép

Mik a terhesség alatti reflux tünetei?

A reflux ugyebár az, amikor a gyomorsav visszafolyik vagy visszapárolog a nyelőcsőbe, aminek az elsődleges tünete általában a gyomorégés, de ezen felül lehet még torokkaparás, torokfájás, köhögés, krákogás, sőt a puffadás, a rossz szájíz és a gyakori böfögés szintén ide sorolható, akárcsak a hát- és mellkasi fájdalom, valamint a légszomj. Ezen felül extrém esetben hányás és hányinger is kísérheti a jelenséget, ami csak súlyosabbá teszi a betegséget, hiszen a sav kihányásával a teljes nyelőcsövet, a szájüreget kimaratjuk.

Mitől vagyunk hajlamosabbak a refluxra terhesség során?

Ha terhesek vagyunk, alapvetően két dolog hajlamosít minket jobban a refluxra. Az egyik ilyen a hormonális változások, hiszen a sok progeszteron miatt a záróizmok nem funkcionálnak megfelelően, és mivel a nyelőcső és a gyomor között is egy záróizom található, ezért ennek elgyengülése megkönnyíti, hogy a gyomorsav visszakerüljön a nyelőcsőbe, amit tovább ronthat, hogy terhesség alatt hajlamosak vagyunk túlenni magunkat, márpedig ez a reflux egyik legnagyobb ellensége.

Ezen felül a nőkben ilyenkor lezajló fizikai változások is súlyosbítják a helyzetet. A méh növekedésével ugyanis a gyomorra napról-napra egyre nagyobb nyomás nehezedik belülről, aminek hatására a csökkenő térfogat azt eredményezi, hogy a gyomortartalom, ezáltal a kellemetlen sav folyamatosan visszakerül a nyelőcsőbe, ahol maró hatása miatt a fenti kellemetlenségekkel párosul.

Reflux a terhesség alatt: íme néhány tuti tipp, hogy enyhítsd! - 3. kép

Hasznos tippek a reflux tüneteinek enyhítéséhez

A reflux tünetei nem tüntethetők el teljesen, azonban hatásosan enyhíthetők. Ehhez érdemes terhesen először orvoshoz fordulni, ahol hagyományos gyógyszeres kezelést ugyan nem kapunk - amúgy sincs hatásos gyógyszer reflux ellen -, de néhány savlekötő segíthet egy kicsit enyhíteni a panaszokat. Ezen felül a következő praktikákat érdemes megfogadni és alkalmazni:

 Alakítsuk ki a fekvőhelyünket úgy, hogy a fejünk magasabbon, felpolcolva legyen, tehát ne lógjon a fejünk, ne egyenesen aludjunk, mert így megakadályozhatjuk a sav visszafolyását.
 Legalább főétkezések után soha ne feküdjünk le, maradjunk álló vagy ülő testhelyzetben legalább 2-3 órán át, ebből következik, hogy lefekvés előtt már ne együnk semmit sem.
 Igyunk nagyon sok vizet, hiszen ha hidratálunk, akkor az hígítja a gyomorsavat, miközben kímélhetjük vele a sérült vagy kimart nyelőcsövet is.
 Fogyasszunk lehetőség szerint kisebb adagokat, azokat is megfelelően elosztva több részre egy napon.
 Rengeteg étel fokozza a reflux tüneteit, sok savat termel, így a zsírosak és fűszeresek például tipikusan ilyenek, ha tehát csillapítani szeretnénk ezeket a hatásokat, változtassunk életmódunkon.
 
1 hozzászólás

regeena • Pipi #1 • 4 hónapja, 1 napja

Kellemetlen lehet nagyon a reflux terhesség alatt.