Orvost vagy szülésznőt fogadjunk inkább szüléskor?

Brauny , 2017. május 24.
Az orvosi beavatkozásoktól és a műtétektől az emberek többsége fél. Mivel a szülés is konkrétan egy műtét - pláne a császármetszés -, ezért rengeteg nő tart tőle előzetesen, és akár apás szülés lesz, akár nem, a legtöbben be akarják biztosítani magukat, hogy legyen ott mellettük valamiféle szakmai segítség és a többi. A legtöbben ilyenkor először arra gondolnak, hogy orvost fogadnak maguknak, aki biztosan levezeti majd a szülést, azonban egyre gyakoribb, hogy a szülő anyukák inkább szülésznőt választanak maguknak, és nem azért, mert olcsóbbak, hanem mert egészen más a funkciójuk.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Kevesen tudják ugyanis, hogy a szülész orvos és a szülésznő egyáltalán nem ugyanaz a személy. Ha ugyanis úgy döntünk, hogy szülésznőt fogadunk magunk mellé, akkor is ugyanúgy egy szülész orvosnál fogjuk megszülni a gyermekünket, csak éppen annál, aki éppen ügyeletben van. Hogy akkor mégis mit csinál egy szülésznő? Röviden és tömören a szülés levezetésén túl szinte minden egyéb lényeges dolgot, és ez az, amiért sokan inkább úgy határoznak, hogy szülésznőt fogadnak maguk mellé, és nem orvost.

Orvost vagy szülésznőt fogadjunk inkább szüléskor? - 2. kép

Rengeteg nő ugyanis csak élesben döbben rá arra, hogy amennyiben orvost fogad magának, akkor azt hiába riadóztatja a vajúdás kezdetén, a doktor csak az utolsó pár percben tér be hozzá és ellenőrzi, addig a kórház nővérkéi és ügyeletes szülésznői gondoskodnak róla. Már amennyiben van idejük gondoskodni, hiszen egy nagy városban könnyen előfordulhat, hogy több nő is vajúdik egyszerre, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy a szülésznők figyelme megoszlik, és ha nálunk még csak éppen akkor kezdődtek a fájások, akkor nem kizárt, hogy órákra magunkra hagynak minket azért, hogy a fontosabb esetekkel tudjanak foglalkozni. Ilyenkor jöhet jól, ha fogadott szülésznőnk van!

Egy felfogadott szülésznő ugyanis már a terhesség első hónapjaiban törődik velünk, ellenőriz minket, ellenőrzi a babáról készült leleteket, bejön velünk CTG vizsgálatokra, de ami a legfontosabb, hogy a szülés megindulásának pillanatától kezdve ott lesz velünk, és segít nekünk. Intézi a szobát, segít a kórházban eligazodni, pakolni, elküld minket vizsgálatokra, folyamatosan mellettünk lesz, beszél hozzánk, ellenőrzi állapotunkat, a tágulás mértékét, előkészíti a szülőszobát, egyszóval folyamatosan ott lesz velünk, gondoskodik rólunk és majdan megszülető kisbabánk felett is a szülést követő első pillanatokban. A szülésznő folyamatosan segédkezik az orvos mellett, figyel a gátvédelemre, esetenként pedig vág és varr is, ha szükség van rá.

Orvost vagy szülésznőt fogadjunk inkább szüléskor? - 3. kép

Ezzel szemben egy fogadott orvos rendszerint csak a szülés utolsó fázisában van jelen a kismama mellett, és semmivel sem tud többet garantálni, mint egy éppen ügyeletben lévő orvos. A legtöbb esetben csak vág, világra segíti a gyermeket, majd összevarrja a kismamát. Nyilván császármetszés esetén egy kicsivel több dolga lesz, és bár egyáltalán nem szeretnénk elbagatellizálni egy fogadott orvos jelentőségét, de az talán mindenkinek kiderült a fentiekből, hogy egy kismamának mire van nagyobb szüksége a szüléskor. Merthogy egy jó szülésznő és egy jó orvos is elengedhetetlen, azonban anyagilag sokan nem tehetik meg, hogy mindkettőt fogadnak maguk mellé, így ilyenkor fontos dönteni, ami a fentiek alapján talán már sokaknak nem is lehet kérdéses.
 
2 hozzászólás

becky • Messiás #2 • 1 éve,

Ezek alapján tényleg hasznos egy szülésznő, de az orvos is kell.

Gizus • Überbrutál #1 • 1 éve, 1 napja

Szuper jó cikk. Nagyon jól össze tudtátok foglalni a lényeget. Nekem szülész orvosom volt, nem volt olcsó..