6 °C
tiszta égbolt
2024. március 19., kedd
József, Bánk

Nincs hatással a gyermekek iskolai teljesítményére a közös családi étkezés

2013. december 21.
2.3751
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy friss amerikai kutatás megcáfolta azt a korábban felállított eszmét, miszerint a közös családi étkezésnek köszönhetően javul a gyermekek iskolában nyújtott teljesítménye.


A szakemberek 21 ezer öt és tizenöt év közötti gyermeket vizsgáltak meg az évek során, és nem találtak semmilyen összefüggést sem azzal kapcsolatban, hogy a közös csalási étkezések hatással lettek volna-e iskolai teljesítményükre, netán javították volna esetleges viselkedési problémáikat. A Boston Egyetem által elvégzett tanulmány szerint a kísérletek nem tudtak összefüggéseket felmutatni a közös családi reggelik, ebédek vagy vacsorák esetén sem a gyermekek olvasási és számolási képességeik, netán magatartásuk között.

Az egyetem munkatársai maguk is megdöbbentek a kapott eredményeken, hiszen hipotéziseik szerint éppen fordított eredményre számítottak. A kutatók fontosnak tartják kiemelni ugyanakkor, hogy ennek ellenére is rendkívül hasznos és a családi összetartást szimbolizálja, valamint segíti, ha hetente legalább néhány alkalommal összegyűlik, és együtt étkezik a család.

Ez ugyanis évszázadokkal ezelőtt egy közösségformáló szertartásból formálódott a modern ember mindennapi cselekményei közé, és bár a felgyorsult, rohanó életmód alaposan megtépázta jelentőségét, a családi kommunikációban elengedhetetlen szerepe van a közös étkezésnek, ami kutatások nélkül is biztosan segíti mentálisan az embereket, főleg a formálódó, fejlődő jellemet, így a gyermekeket.
2 hozzászólás

zsebibaba

11 éve, 1 hónapja és 16 napja

ez tényleg érdekes, nem is gondoltam volna, hogy nincs hatással az, ha a család együtt ebédel

válasz erre

Linda

11 éve, 1 hónapja és 16 napja

ez elég érdekes

válasz erre