6 °C
tiszta égbolt
2024. március 19., kedd
József, Bánk

Nem okoz korai pubertást a tehéntejfogyasztás

2013. december 14.
2.0771
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Amikor az 1990-es években felütötték a fejüket az első tudományos alapon készült kutatások a korai pubertáskor terjedéséről, a legtöbb szakember azt állította, hogy a jelenség hátterében többnyire a tehéntejben megtalálható növekedési hormonok állnak. A tudomány szemellenzőjén keresztül a szakemberek azonban nem vették figyelembe azt a rendkívül egyszerű tényt, miszerint az emberiség már évszázadok óta fogyasztja a tehéntejet.


Ennek köszönhetően nem is volt nehéz egy kínai kutatásnak bebizonyítania, hogy a korábbi elméletekkel ellentétben nem okoz korai pubertást a gyermekeknél a tehéntej fogyasztása. A szakemberek bebizonyították, hogy a hat hónapos és az öt éves kor közötti tejfogyasztás mennyisége semmilyen hatással sem volt a pubertáskor kezdetére, sőt, az anyatejjel kapcsolatban sem találtak ilyetén összefüggéseket.

A hipotézis alátámasztását egyébiránt nagyon hamar sikerült nyélbe ütniük a kutatóknak, hiszen hamar kiderítették, hogy a szarvasmarhák tejében megtalálható növekedési hormon nem tud felszívódni a szervezetben, az ugyanis az emésztés során lebomlik, biológiai hatását tehát nem tudja kifejteni.

Egy korábbi kínai kutatás egyszer már kimutatta, de a mostani is alátámasztotta, hogy az anyatejes táplálás számtalan előnnyel jár a kisgyerekek fejlődését tekintve, sőt, védelmet nyújt még a fiatalkori elhízással szemben is. Mivel a testsúly általában befolyással van a pubertás kezdetére is, ezért valamekkora hatása az anyatejes - és így nyilván a tehéntejes - táplálásnak is van, de korántsem akkora, mint például a tápszeres etetésnek, ami nagyobb testtömeget eredményez, így idő előtti fiatalkori súlygyarapodást, amiből a korai pubertás következik.
4 hozzászólás

monyó

11 éve, 1 hónapja és 23 napja

Engem tehén tejjel neveltek fel. Semmi bajom. Ritkán is vagyok beteg...

válasz erre

bettike

11 éve, 1 hónapja és 23 napja

Enci írta:
a tehéntejtől csak még egészségesebbek leszünk, sokkal jobb mint a sok mesterséges bolti valami
Szerintem is!

válasz erre

Enci

11 éve, 1 hónapja és 23 napja

a tehéntejtől csak még egészségesebbek leszünk, sokkal jobb mint a sok mesterséges bolti valami

válasz erre

csillucs

11 éve, 1 hónapja és 24 napja

Nem is értem hogy gondolták, hogy a tehéntej ilyet okoz

válasz erre