13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

Nem akar leszokni a cumiról a gyerek? Adunk pár tuti tippet!

2020. május 24.
17.6391
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Minden kisgyermek életében eljön az a pillanat, amikor úgy határoz, hogy mostantól nem kell neki cumi, mert elég nagy már ahhoz, hogy ne legyen szüksége ilyesmire. Ez valakinél már 1-2 éves korában bekövetkezik, vannak azonban gyerekek, akik otthon még óvodáskorukban is gyakran előveszik ezt a kiegészítőt. Nincs tehát egy konkrét időpont arra, hogy mikor kellene letenni a cumit, de azt azért érdemes figyelembe venni, hogy ez az eszköz bizony roncsolhatja a fogakat, az állkapcsot, így érdemes azért legalább óvodáskorra leszoktatni róla a picit. Hogy miként?


Először is óriási türelemmel

Ne feledjük el, a cumi számukra a biztonságot jelenti, egy olyan dolgot, amihez egyedül az anya közelségét lehetne hasonlítani. Egyfajta függőségnek is tekinthető ez, éppen ezért mindig tartsuk be a fokozatosság elvét, soha ne erőszakoskodjunk, ne vegyük el tőle drasztikus lépésekkel, inkább próbáljuk meg rávezetni arra, hogy a cumiból semmi jó dolog nem származhat számára. Hatékony megoldás, ha kezdetben óvatlanul eltesszük, és csak akkor adjuk oda neki, ha kéri, esetleg csak este, elalváskor kapja meg, de nagyon lényeges, hogy soha ne egyik pillanatról a másikra vonjuk meg tőle.

Nem akar leszokni a cumiról a gyerek? Adunk pár tuti tippet! - 2. kép

Vegyünk neki helyette alternatívát

A cumi egyfajta pótcselekvést jelent a kicsik számára, akik az eszköz hiányában gyakran vetemednek például ujjszopásra ilyenkor, tehát amennyiben ők döntenek arról, hogy leteszik, akkor is érdemes lehet helyette valami olyan alvós dolgot venni nekik, ami utána képes lesz helyettesíteni a cumit. Lehet az valamilyen plüss, de kitűnő választás lehet bármilyen puha játék, esetleg egy pokróc, takaró vagy kispárna. Gyakran a gyerekek maguk választanak ilyenkor, hagyjuk meg nekik ezt a lehetőséget!

Az újrahasznosított fogtündér

Amennyiben a kihullott tejfogak kapcsán bevezettük a fogtündért, abban az esetben a cumi letételekor is könnyedén újrahasznosíthatjuk - már amennyiben olyan sokáig használja ezt a gyerek. Pszichológiailag ez kifejezetten szerencsés, hiszen ilyenkor a pici kaphat cserébe ajándékot, azt előre elmondhatja nekünk, így ha kiteszi a cumiját az ablakba, reggelre elviszi a tündér egy olyan kisbabának, akinek kell még cumi, neki pedig odatesz egy játékot cserébe.

Nem akar leszokni a cumiról a gyerek? Adunk pár tuti tippet! - 3. kép

Keressünk kapcsolódó meséket

Rengeteg nagyszerű, magyarul is elérhető mese foglalkozik kifejezetten a cumiról való leszokással. Ez azért különösen szerencsés, mert a picik teljesen érthető formában tudnak kapcsolódási pontot találni a saját és a mesében szereplő gyerekek között, illetve számukra feldolgozható történetek részeként ismerhetik meg, hogy milyen hátrányai vannak a cumizásnak, illetve milyen előnyei a leszokásnak. Amennyiben gyermekünkkel értelmes beszélgetéseket lehet már folytatni, érdemes ezt elmagyarázni neki, akár a gyermekorvost is bevonni, hátha tőle komolyabban veszi a cumiról leszokást, de ijesztgetni soha nem szabad vele, mert ezzel akár maradandó mentális kárt is tehetünk a gyermekünkben, amit senki sem szeretne.
1 hozzászólás

Gizus

4 éve, 2 hónapja és 4 napja

Nem könnyű a leszoktatás, bár nálunk szerencsére könnyen ment.

válasz erre