8 °C
borús égbolt
2024. április 20., szombat
Tivadar

Nem akar aludni napközben a gyerek! Mikor ne erőltessük?

2020. november 22.
12.2661
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A kisbabák a születésük után még rengeteget alszanak, gyakorlatilag az életük hónapokig csak abból áll, hogy esznek és alszanak, illetve vannak, akik sírdogálnak és nézelődnek is egy kicsit, de nagyjából ennyi. Később aztán ez a helyzet változik, fokozatosan csökken az alvásigényük, kitolódnak a köztük lévő intervallumok, és nagyjából 2-3 éves korukra beáll, hogy már csak délután kell nekik egy kevés alvás. Mi van azonban, ha ez nem tart sokáig vagy egyáltalán el sem jön, és gyermekünk egyszer csak nem akar aludni délután? Lássuk, hogy mikor ne erőltessük a dolgot!


Ha gyermekünk kiegyensúlyozott!

Lurkónkon értelemszerűen látjuk majd, hogy mikor fáradt, azaz mikor van szüksége alvásra. Ha napközben, de főként délután elkapja többször is a fáradtság, nem bír magával, hisztizik, érezhetően rosszabb kedve van és nem olyan kiegyensúlyozott, mint amikor alszik délután, akkor az határozottan arra utal, hogy a picinek szüksége van még az alvásra, így próbálkozzunk délután letenni. Ha viszont estig kibírja komolyabb gond nélkül, legfeljebb előbb elalszik, az már rendben van.

Nem akar aludni napközben a gyerek! Mikor ne erőltessük? - 2. kép

Képtelenség elaltatni délután!

A picik érzik, hogy mikor van szükségük alvásra, illetve pihenésre, ezáltal ha nem fáradtak, akkor nyilvánvalóan nagyon problémás lesz elaltatni őket a délután folyamán. Ennek a legtöbb családban külön szertartása van, akadnak praktikák, mesék és egyebek, amik ilyenkor segítenek, de ha probléma akad ezzel, nem tud elaludni, nem tud nyugodtan feküdni sem már, és nem volt oka korábban felpörögni, akkor az azt jelenti, hogy nem igényli az alvást.

Ha délután alszik, este nem tud elaludni!

Szintén a gyermek alvásigényének csökkenésére utal az a jelenség, amikor gyermekünk bár délután nagy nehezen elalszik, azonban ilyen esetekben este csak nagy nehézségek árán, és rendkívül későn tér nyugovóra, így másnap tovább alszik, vagy éjszaka alszik kevesebbet és ezzel felborul a jól megszokott és egyébként normális napirend. Ez nemcsak a gyermek számára lesz rossz, hanem természetesen a szülőnek is rengeteg kellemetlenséget okoz.

Nem akar aludni napközben a gyerek! Mikor ne erőltessük? - 3. kép

Este is könnyen elalszik!

Ha a gyermek nem aludt délután, estére sokszor olyan fáradt lehet, hogy azért nem tud elaludni, csak sírva, a szülő kezében. Amennyiben ezt tapasztaljuk, nyilván szüksége van még a kicsinek a délutáni sziesztázásra, ha viszont a pici este bár előbb, de teljesen nyugodtan tud nyugovóra térni, nincs semmi változás a korábbiakhoz képest, akkor felesleges erőltetni számára az alvást.

Nincs változás a fejlődésében!

Az alvás alapvető fontosságú ahhoz, hogy gyermekünk testileg és lelkileg fejlődjön. Szülőként nyilván minden apró változást észlelünk majd ezzel kapcsolatban, és ha azt vesszük észre, hogy mióta változás állt be az alvási szokásaiban, nem olyan fogékony az új dolgokra, nehezebben tanul, nem lehet olyan könnyen lekötni, esetleg türelmetlenebb lesz, akkor érdemes újragondolni az alvási szokásokat, ellenkező esetben nem lesz szükség semmi ilyesmire.
1 hozzászólás

moni1294

3 éve, 8 hónapja és 11 napja

Én sem tudtam soha délutánonként aludni. Oviban is mindig fent voltam. Anyukámék egy idő után nem erőltették.

válasz erre