3 °C
szórványos felhőzet
2024. március 19., kedd
József, Bánk

Nagyon sokat árt gyermekének a dohányos szülő

2013. december 13.
2.1691
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy friss spanyol kutatás bebizonyította, hogy nem csak az édesanyának, hanem az édesapának is érdemes letennie a cigarettát az újszülött érkezésekor, hiszen a dohányos szülő még úgy is sokat árthat gyermekének, ha közvetlen környezetében nem gyújt rá.

A BMC Public Health folyóiratban megjelent tanulmány ugyanis kimutatta, hogy a dohányzó szülőkkel egy légtérben tartózkodó csecsemők hajában háromszor magasabb nikotintartalmat mértek, mint a nem cigarettázó felmenőkkel rendelkező kisbabák esetében.

A spanyol kutatók több mint 250 tizennyolc hónapnál fiatalabb gyermeket vizsgáltak meg, és bebizonyították, hogy a hajban található nikotin harmadlagos dohányfüsttől származik, vagyis nem kell közvetlenül a gyerek mellett dohányozni ahhoz, hogy káros hatásait ő is megtapasztalhassa.

Hogy miért is káros mindez?

Mindössze azért, mert a nikotin és a dohányzásból visszamaradt füstszármazékok méreganyagnak tekinthetők, és számtalan légúti panaszt, illetve fertőzéses megbetegedést, nem utolsó sorban pedig az immunrendszer legyengülését is okozhatják a csecsemőknél.

A kutatás vezetője hangsúlyozta például, hogy a fejlett országokban a passzív dohányzás egyértelműen a gyermekelhalálozások első számú megelőzhető okaként szolgál, így nem érdemes, hanem muszáj letenni a cigarettát a gyermekes családoknak nem csak a születésig, hanem azt követően is!