9 °C
borús égbolt
2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Nagyobb valószínűséggel lesz asztmás a gyerek, ha szüleivel alszik

2015. június 10.
3.1641
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A rotterdami Erasmus Egyetem munkatársai egy friss kutatásukban bebizonyították, hogy amennyiben a kisgyermekek egy ágyban alszanak szüleikkel, sokkal nagyobb kockázattal vannak kitéve az asztma kockázatának.

A holland egyetem munkatársai kérdőívek által több éven keresztül mintegy 6200 édesanyától gyűjtöttek adatokat gyermekük asztmás tünetei kapcsán, és az eredmények azt mutatták, hogy azok a lurkók, akik szüleikkel egy ágyban aludtak, sokkal nagyobb valószínűséggel lettek asztmásak.

Érdekesség, hogy a kutatók szerint az összefüggés hátterében nem az áll, hogy a gyermekek hol alszanak, sokkal inkább az, hogy a szülők így jobban észreveszik az asztma tüneteit, amit sok gyermek később elnő, így szüleik nem is tudják, hogy esetleg kockázatnak vannak kitéve.

Dr.

Maartje Luijk, a kutatás vezetője szerint további kutatásokra lesz szükségük ahhoz, hogy az összefüggés hátterét jobban megvizsgálják, jelenleg ugyanis csak a fenti, tudományosan nem helytálló magyarázattal tudnak szolgálni a jelenség kapcsán.