2018. május 24., csütörtök • Eszter, Eliza

Mit tegyünk, ha félrenyelte az ételt egy kisbaba?

Brauny , 2017. június 10.
A babák és a kisgyerekek életében meglepően gyakori dolog, hogy félrenyelnek. Ez egészen pici korban nagyon ijesztő tud lenni, azonban biztos, hogy minden szülő találkozik majd vele előbb vagy utóbb. Éppen ezért érdemes lehet felkészülni rá, habár általánosságban kijelenthető, hogy egy efféle vészhelyzetre soha nem lehet elég jól felkészülni. Mi azért mégis megpróbálunk most néhány hasznos dolgot megosztani veletek a téma kapcsán.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Bár egy mohón szopó csecsemő esetében is gyakran előfordulhat a félrenyelés, azonban sokkal gyakoribb azoknál a kisbabáknál, ahol megkezdődött a hozzátáplálás, hiszen esetükben a rágás, a nyelés és egyéb folyamatok még nem annyira ösztönösek és begyakoroltak, mint a felnőtteknél. A darabos ételeket márpedig egy folyamatosan izgő-mozgó kis apróság hajlamos félrenyelni. Hogy mi történik ilyenkor? Összességében az, hogy nyeléskor a gégefedő lezárja a légutakat, és a az étel a nyelőcsőbe tud kerülni.

Mit tegyünk, ha félrenyelte az ételt egy kisbaba? - 2. kép

Hogy miként fordulhat ez elő? Leginkább úgy, hogy nyeléskor a gégefedő valamiért nincs teljesen zárt állapotban, mert a gyerek éppen beszél, ugrándozik, köhécsel és a többi. Ilyenkor a légcsőbe kerülhet egy kis falatka, amit a legtöbb esetben egyszerű köhögéssel vissza tudnak juttatni a szájüregbe a legkisebbek is. Persze vannak esetek, amikor a köhögés nem segít, és a gyermek fulladozni kezd. Ilyenkor nincs más hátra, minthogy a szülő akcióba lépjen.

Bár a gyermek később furcsán nézhet majd ránk, és magyarázzuk is meg neki a helyzetet, de mindenképpen meg kell ütnünk az apróságot, méghozzá tenyerünkkel a két lapocka között. Ez rendszerint eredményes szokott lenni, de ha súlyosabb a helyzet, akkor fektessük a gyereket a combunkra, hogy a felsőteste előre dőljön, és ilyenkor üssünk rá párat a hátára. Ha még ettől sem sikerül visszaöklendeznie az ételt, az egészen piciket bátran állítsuk fejtetőre - a bokájuknál fogva -, és rázogassuk meg, vagy így üssünk a hátukra.

Mit tegyünk, ha félrenyelte az ételt egy kisbaba? - 3. kép

Bár ez drasztikusan hangzik, de ne felejtsük el: vészhelyzetről van szó, a tét pedig babánk élete. Persze alkalmazhatunk speciális fogásokat is a gyermeken, így hátulról közrefogva kis nyomást mérhetünk a szegycsontja alá, de ha nem muszáj, ezt inkább ilyen kis gyermeknél ne alkalmazzuk. Ha az apróság annyi ételt tömött a szájába, hogy ezekkel a megoldásokkal nem érünk el célt, akkor nyissuk ki a száját, és először kotorjuk ki az ételt a szájából az ujjunkkal, majd ezt követően hajtsuk végre a fentieket. Ha nem érünk el eredmény fél percen belül, azonnal hívjuk a mentőket, de közben is próbálkozzunk!
 
1 hozzászólás

Mirjam • Messiás #1 • 1 éve, 11 napja

Biztosan megijednék elsőre.