13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

Mindent a terhességi cukorbetegségről

2016. április 16.
2.5871
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A terhességi cukorbetegség az egyik legsúlyosabb probléma, amely állapotosság során a babát és a mamát egyaránt bajba sodorhatja. A probléma ilyenkor több okból kifolyólag is sokkal jobban veszélyezteti a nőket, de hogy mégis mit kell tudni minderről, azt lényegre törő formában az alábbi cikkben gyűjtöttük össze számotokra.



Mindent a terhességi cukorbetegségről - 2. kép

Hogy alakul ki?

Egy egészséges ember szervezetében éppen annyi inzulin termelődik, amennyi szükséges ahhoz, hogy a vérből felvegye a glükózt. A várandóság során azonban a hormonális változások összezavarják ezt a folyamatot, és megnövekedik a vércukorszint, ezen túlmenően a cukoranyagcsere is problémássá válik, sőt a méhlepény is termel olyan alapanyagokat, amelyek gátolják az inzulin hatásának kifejtését. Ebben az állapotban értelemszerű, hogy a hajlamosság mértéke jelentősen növekszik!

Mitől leszünk hajlamosabbak rá?

A hajlamosító tényezők között leginkább az örökletesség a legfontosabb, ha tehát van a családban cukorbeteg, akkor nekünk is fokozottabban kell figyelnünk erre, de ha például túlsúlyos vagy, keveset mozogsz, vagy alapesetben is volt már probléma a vércukroddal, akkor ellenőrizd rendszeresen, és ha növekedést látsz, azonnal fordulj orvoshoz.

Árthat a gyermeknek?

Nem csak a gyermeknek, neked is, méghozzá szövődmények által! A probléma ugyanis hatást gyakorol az érrendszerre, a méhlepény rugalmasságára, aminek hatására képtelenné válhat megfelelően ellátni a magzatot, így az fejlődési rendellenességekkel születhet. A terhességi diabétesz esetén nagyobb a valószínű a koraszülésnek, sőt annak is, hogy a baba nagyobb mérettel, rosszabb vérkeringéssel születik, és a későbbiekben sokkal nagyobb valószínűséggel alakulhat ki nála és nálad elhízás, valamint cukorbetegség is.

Mindent a terhességi cukorbetegségről - 3. kép


Felismerhető idejekorán?

Természetesen, de ez rajtad és orvosodon is múlik! A terhességi vizsgálatok során rendszeresen végeznek vércukorszint-ellenőrzést is, ami általában kimutatja a problémát, és ettől fogva fokozottabb kontroll és szigorú diéta vár majd rád. Természetesen fontos, hogy te is odafigyelj, hiszen a problémának aggasztó előjelei vannak, amelyek elég egyértelműek. Ha például túl gyakori vizeletürítéstől szenvedsz, gyakoriak a gombás fertőzések, a bőrviszketés vagy a fáradékonyság, akkor inkább menj el, és nézesd meg a cukrodat.

Kezelhető?

Szerencsére nagyon jól, a terhességi diabétesz a legtöbb esetben a megfelelő diéta betartásával nagyon jól kezelhető. Ezt az étrendet minden esetben egy szakavatott orvos vagy dietetikus állítja össze neked úgy, hogy ezzel a vércukorszintedet a terhesség idején mindvégig normális értéken tartsák, vagyis 7,8 mmol/l alatt. Az ilyen étrend rendszerint sok gabonából, zöldségekből, gyümölcsökből, tejtermékekből és rengeteg fehérjéből áll.
3 hozzászólás

bonita

8 éve, 7 hónapja és 19 napja

Nagyon veszélyes tud lenni ez a cukorbetegség.

válasz erre

blondi

8 éve, 7 hónapja és 19 napja

Azt hiszem sokunk nevében mondhatom, hogy hiánypótló írás. Érthető és érdekes! Köszönjük!

válasz erre

Linda

8 éve, 7 hónapja és 19 napja

Szuper cikk. Nem sok mindent tudtam eddig erről de egészen jól összefoglaltátok.

válasz erre