Egy egészséges ember szervezetében éppen annyi inzulin termelődik, amennyi szükséges ahhoz, hogy a vérből felvegye a glükózt. A várandóság során azonban a hormonális változások összezavarják ezt a folyamatot, és megnövekedik a vércukorszint, ezen túlmenően a cukoranyagcsere is problémássá válik, sőt a méhlepény is termel olyan alapanyagokat, amelyek gátolják az inzulin hatásának kifejtését. Ebben az állapotban értelemszerű, hogy a hajlamosság mértéke jelentősen növekszik!
Mitől leszünk hajlamosabbak rá?
A hajlamosító tényezők között leginkább az örökletesség a legfontosabb, ha tehát van a családban cukorbeteg, akkor nekünk is fokozottabban kell figyelnünk erre, de ha például túlsúlyos vagy, keveset mozogsz, vagy alapesetben is volt már probléma a vércukroddal, akkor ellenőrizd rendszeresen, és ha növekedést látsz, azonnal fordulj orvoshoz.
Árthat a gyermeknek?
Nem csak a gyermeknek, neked is, méghozzá szövődmények által! A probléma ugyanis hatást gyakorol az érrendszerre, a méhlepény rugalmasságára, aminek hatására képtelenné válhat megfelelően ellátni a magzatot, így az fejlődési rendellenességekkel születhet. A terhességi diabétesz esetén nagyobb a valószínű a koraszülésnek, sőt annak is, hogy a baba nagyobb mérettel, rosszabb vérkeringéssel születik, és a későbbiekben sokkal nagyobb valószínűséggel alakulhat ki nála és nálad elhízás, valamint cukorbetegség is.
Felismerhető idejekorán?
Természetesen, de ez rajtad és orvosodon is múlik! A terhességi vizsgálatok során rendszeresen végeznek vércukorszint-ellenőrzést is, ami általában kimutatja a problémát, és ettől fogva fokozottabb kontroll és szigorú diéta vár majd rád. Természetesen fontos, hogy te is odafigyelj, hiszen a problémának aggasztó előjelei vannak, amelyek elég egyértelműek. Ha például túl gyakori vizeletürítéstől szenvedsz, gyakoriak a gombás fertőzések, a bőrviszketés vagy a fáradékonyság, akkor inkább menj el, és nézesd meg a cukrodat.
Kezelhető?
Szerencsére nagyon jól, a terhességi diabétesz a legtöbb esetben a megfelelő diéta betartásával nagyon jól kezelhető. Ezt az étrendet minden esetben egy szakavatott orvos vagy dietetikus állítja össze neked úgy, hogy ezzel a vércukorszintedet a terhesség idején mindvégig normális értéken tartsák, vagyis 7,8 mmol/l alatt. Az ilyen étrend rendszerint sok gabonából, zöldségekből, gyümölcsökből, tejtermékekből és rengeteg fehérjéből áll.