Mindent a cumisüveg sterilizálásáról

Brauny , 2017. július 30.
A kisbabák számára elengedhetetlen fontosságú a makulátlan tisztaság. Ez nyilván nem jelenti azt, hogy tökéletesen steril környezetet tartunk fenn számukra, hiszen ez egyrészt lehetetlen, másrészt pedig többet ártunk, mint használunk vele, ellenben mivel emésztőrendszerük még nagyon fejletlen, ezért legalább az étkezéshez használt eszközeik, a cumisüvegek kapcsán nagyon fontos a megfelelő és rendszeres sterilizálás. Hogy erre milyen módszerek léteznek?
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


A kifőzés

A kifőzés az egyik legrégebb óta alkalmazott módszer a kisbaba evő- és egyéb eszközeinek - például cumik - sterilizálására. Ennek a legjobb módja az, ha egy megfelelően nagy lábasba az előzetesen elmosogatott és megtisztított eszközöket darabokban elhelyezzük, majd annyi vizet adunk hozzá, amennyi teljesen ellepi az egészet. Ehhez adhatunk egy kis citromsavat vagy citromlét - a vízkő ellen -, majd feltesszük az egészet a tűzhelyre, és megvárjuk, amíg a víz forrni kezd. Ebben az állapotban legalább 5 percig hagyjuk az egészet, majd a sterilizálás megtörtént.

Mindent a cumisüveg sterilizálásáról - 2. kép

Gőzölés hagyományosan


A kifőzéshez hasonló módszer a gőzölés is, ami szintén nagymamáink meglepően jól működő találmánya, noha hagyományos keretek között ritkán csinálják, mert nagyon nehéz olyan mennyiségű gőzt előállítani, ami elegendő lenne a kisbaba eszközeinek teljes és szakszerű fertőtlenítéséhez. Ha van otthon kuktafazekunk, akkor próbálkozhatunk vele, de egyébként nem érdemes.

Gőzölés mikrohullámú sütővel

A cumisüvegek sterilizálásának az egyik legelterjedtebb módja a mikrohullámú sütővel történő gőzölés. Ehhez ma már a legkülönfélébb méretű és árkategóriájú eszközöket vásárolhatjuk meg magunknak, de a többség egy nyitható és zárható műanyag edény, ami tartósan ellenáll a nagy forróságnak is. Az eszköz titka az, hogy üreges alsó felébe víz tölthető, amelyet a mikrohullámú sütő felforral, gőz keletkezik, és a zárt edényben elhelyezett cumisüvegek ebben a gőzben és zárt környezetben sterilizálódnak. Egyszerű, gyors és kényelmes módszer - 2-6 perc alatt kész -, így a legkedveltebb a kisbabások körében.

Mindent a cumisüveg sterilizálásáról - 3. kép

Gőzölés elektromos sterilizálóval


Természetesen ma már speciális elektromos sterilizálót is vehetünk babánk számára, ha van elég pénzünk rá. Az efféle eszközök sajátossága - a drágaságuk mellett - az, hogy nem kell hozzájuk külön mikrohullámú sütő, saját maguk végzik a forró vízgőz előállítását, ezáltal az eszközbe beletesszük a cumisüvegeket, töltünk bele egy kevés vizet, bekapcsoljuk és pár perc múlva már készen is van a sterilizálás.
 
2 hozzászólás

EszterSzabadkai • Megszállott #2 • 11 hónapja, 2 hete

Az első és az utolsó a leggyakoribb szerintem.

leoni • Messiás #1 • 11 hónapja, 2 hete és 1 napja

Kifőzés tutira beválik és azt nem lehet elrontani sem

ezek a cikkek is érdekelhetnek

A cumisüvegtől elhízhatnak a csecsemők
A cumisüvegtől elhízhatnak a csecsemők