8 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Mikor vigyük először hosszabb útra az újszülött babát?

2018. február 03.
9.3601
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy újszülött utaztatása minden esetben rendkívül körülményes folyamat, ami rendkívül komoly előkészületeket igényel. Sok szülő nem csinál belőle különösebb problémát, ezáltal már egy hónapos korban akár órákat utaztatják az apróságokat, nert vannak, akik nem tehetnek mást, hiszen vagy külföldön élnek, vagy olyan családtagokkal rendelkeznek, akik messze laknak, és nem tudnak útra kelni.


Hogy mikor vigyük először hosszabb távra az újszülött kisbabát, az minden esetben a babától függ! Vannak ugyanis olyan apróságok, akik egyszerűen képtelenek megmaradni az autóban, folyamatosan csak sírnak, vigasztalhatatlanok, még a gyerekülésbe sem tudjuk belekényszeríteni őket. Egy 5-10 perces út így nyilván vállalható például az orvosig, de egy 2-3 órás utazás még megállásokkal sem, hiszen az nemcsak gyermekünknek, hanem nekünk is óriási szenvedés lesz. Persze vannak apróságok, akik már az első hónapban utaztatható állapotban vannak, és nemcsak a gyerekülést, magát az utazást is jól bírják, ergo 2-3 órát is végigalszanak.

Mikor vigyük először hosszabb útra az újszülött babát? - 2. kép

Persze nem mindegy, hogy mivel utazunk! Újszülötteket vonattal, busszal és más tömegközlekedési eszközzel utaztatni az első hónapokban életveszélyes. Egyrészt a pici immunrendszere olyan gyenge, hogy garantáltan összeszed majd valamiféle nyavalyát, másrészt pedig a buszra vagy a vonatra várakozni kell, hidegben, melegben egyaránt, ami nagyon ki tudja kezdeni az apróság egészségét, illetve türelmét és ezáltal nemcsak neki okozunk óriási törést, hanem nekünk is komplett kínszenvedés lesz az egész. Nem véletlenül ajánlják, hogy gyermekeket fél éves kor előtt utaztatni még autóval sem nagyon ajánlott, csak ha nagyon muszáj - például orvoshoz.

Amit az utaztatás esetén fontos még figyelembe venni, az az etetés. Vannak kriminális babák, akik két órát sem bírnak ki étel nélkül, őket ennél hosszabb útra nagyon nehéz elvinni. Kicsit egyszerűbb a dolgunk, ha van elég anyatejünk, hiszen ilyen esetben akár menet közben is el tudjuk intézni kényelmesen az etetést, de tápszeres babánál ez már kicsit nehezebb lesz. Persze ma már kaphatók nagyszerű kiegészítők - például szivargyújtóról működtethető cumisüveg melegítők -, melyekkel egyszerűbb lesz az utazás, de ezek nélkül bizony az etetést is bele kell kalkulálni az útba, a megállókba és így tovább.

Mikor vigyük először hosszabb útra az újszülött babát? - 3. kép

Ha mindenképpen utazunk, készüljünk fel arra, hogy meg fogja viselni gyermekünket, még akkor is, ha már egy kicsikét nagyobb. Ha nem is rosszullétben és egyebekben nyilvánul majd meg mindez, az utazás felborítja a pici megszokott napi rendszerét, ezáltal nyűgösebbé, étvágytalanabbá válhat. Gondoskodjunk tehát arról, hogy egyrészt úgy utazzunk, hogy a lehető legkevésbé boruljon fel a mindennapi menetrend, ezen túlmenően pedig vigyünk magunkkal minél több olyan dolgot, ami otthonra emlékezteti őt, játékot, csörgőt, bármit, ami ilyenkor segíthet neki az ellazulásban, és abban, hogy a sok új inger mellett ismerős kapaszkodókat is találjon.
1 hozzászólás

Edit90

6 éve, 8 hónapja és 26 napja

Mindenképpen érdemes vele várni. Nem jó a babának a túl sok utazás.

válasz erre