2018. november 19., hétfő • Erzsébet

Miért fontos az NST vizsgálat?

Brauny , 2017. október 21.
Az NST vizsgálat minden terhes nő számára kötelező a szülés előtti utolsó hetekben annak érdekében, hogy a világra jövetel előtti időszakban ellenőrizhessék az orvosok a baba állapotát, illetve azt, hogy érett-e már az apróság a világra jövetelre. Egy orvos és egy szülésznő egyaránt számtalan dolgot ki tud olvasni az NST vizsgálat eredményéből, így valóban fontos, hogy betartsuk a kötelező szűrést.


Az NST egy mozaikszó, ami a no-stress test kifejezésnek a rövidítése. A vizsgálat során egy speciális géppel a magzat szívhangját, mozgását és a méh reakcióit rögzítik egy hagyományos papír szalagra nagyjából hasonló formában, mint ahogyan azt például egy hagyományos EKG vizsgálat során. A terhesség 36. hetétől minden héten legalább egy alkalommal kötelező az NST vizsgálat, de bizonyos esetekben erre többször is szükség lehet rá, pláne a szüléshez közeledvén.

Miért fontos az NST vizsgálat? - 2. kép

Maga a vizsgálat nagyjából 20-30 percig tart, amelynek a során a kismama folyamatosan a hátán vagy az oldalán fekszik, a hasán egy speciális letapogató készülékkel, amelyek közül az egyik rendszerint a méhcsúcshoz közel helyezik el, míg a másikat a baba szívénél. Ezekkel a kis tappancsokkal általában a méh összehúzódásait és a fájástevékenységeket lehet rögzíteni, valamint természetesen a baba szívritmusát, illetve általános aktivitását.

Az NST vizsgálat során a legfontosabb figyelendő szempont a méh összehúzódásaihoz kapcsolódik, vagyis hogy a magzat mozgásának hatására a méh mennyire húzódik össze, illetve eközben a baba szívverése milyen ütemben gyorsul fel. Léteznek olyan NST készülékek, amelyek ezt kiegészítendő a kismamát is bevonják a vizsgálatba azáltal, hogy az anyukának egy gombot kell megnyomnia akkor, amikor a baba megmoccan. Ezek ma már nem jellemzőek, de vidéki kórházakban még találkozhatunk velük!

Miért fontos az NST vizsgálat? - 3. kép

Az NST vizsgálat általában akkor nagyon eredményes, ha a baba aktív és mozog. Ha túl lassú a szívritmus, az gyakran bajt is jelezhet, hiszen előfordulhat, hogy a pici nyaka köré tekeredett a köldökzsinór, de nem kell azonnal megijedni, hiszen az is előfordulhat, hogy az apróság éppen elaludt. Ilyenkor fel kell kelteni a magzatot egy kis cukorkával, valamint a kismama megmozgatásával. Sok helyen ajánlják a szőlőcukor és a kóla fogyasztását ebből a célból!
 
2 hozzászólás

pilótakeksz • Messiás #2 • 1 éve, 2 hónapja és 1 napja

Nekem erre még nincs szükségem.

Babóca • Messiás #1 • 1 éve, 2 hónapja és 1 napja

Hasznos kis cikk. Nem ismertem.