6 °C
borús égbolt
2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Miért fontos az NST vizsgálat?

2017. október 21.
10.1071
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az NST vizsgálat minden terhes nő számára kötelező a szülés előtti utolsó hetekben annak érdekében, hogy a világra jövetel előtti időszakban ellenőrizhessék az orvosok a baba állapotát, illetve azt, hogy érett-e már az apróság a világra jövetelre. Egy orvos és egy szülésznő egyaránt számtalan dolgot ki tud olvasni az NST vizsgálat eredményéből, így valóban fontos, hogy betartsuk a kötelező szűrést.


Az NST egy mozaikszó, ami a no-stress test kifejezésnek a rövidítése. A vizsgálat során egy speciális géppel a magzat szívhangját, mozgását és a méh reakcióit rögzítik egy hagyományos papír szalagra nagyjából hasonló formában, mint ahogyan azt például egy hagyományos EKG vizsgálat során. A terhesség 36. hetétől minden héten legalább egy alkalommal kötelező az NST vizsgálat, de bizonyos esetekben erre többször is szükség lehet rá, pláne a szüléshez közeledvén.

Miért fontos az NST vizsgálat? - 2. kép

Maga a vizsgálat nagyjából 20-30 percig tart, amelynek a során a kismama folyamatosan a hátán vagy az oldalán fekszik, a hasán egy speciális letapogató készülékkel, amelyek közül az egyik rendszerint a méhcsúcshoz közel helyezik el, míg a másikat a baba szívénél. Ezekkel a kis tappancsokkal általában a méh összehúzódásait és a fájástevékenységeket lehet rögzíteni, valamint természetesen a baba szívritmusát, illetve általános aktivitását.

Az NST vizsgálat során a legfontosabb figyelendő szempont a méh összehúzódásaihoz kapcsolódik, vagyis hogy a magzat mozgásának hatására a méh mennyire húzódik össze, illetve eközben a baba szívverése milyen ütemben gyorsul fel. Léteznek olyan NST készülékek, amelyek ezt kiegészítendő a kismamát is bevonják a vizsgálatba azáltal, hogy az anyukának egy gombot kell megnyomnia akkor, amikor a baba megmoccan. Ezek ma már nem jellemzőek, de vidéki kórházakban még találkozhatunk velük!

Miért fontos az NST vizsgálat? - 3. kép

Az NST vizsgálat általában akkor nagyon eredményes, ha a baba aktív és mozog. Ha túl lassú a szívritmus, az gyakran bajt is jelezhet, hiszen előfordulhat, hogy a pici nyaka köré tekeredett a köldökzsinór, de nem kell azonnal megijedni, hiszen az is előfordulhat, hogy az apróság éppen elaludt. Ilyenkor fel kell kelteni a magzatot egy kis cukorkával, valamint a kismama megmozgatásával. Sok helyen ajánlják a szőlőcukor és a kóla fogyasztását ebből a célból!
2 hozzászólás

pilótakeksz

7 éve, 17 napja

Nekem erre még nincs szükségem.

válasz erre

Babóca

7 éve, 18 napja

Hasznos kis cikk. Nem ismertem.

válasz erre