11 °C
tiszta égbolt
2024. április 27., szombat
Mariann, Zita

Mennyibe kerül havonta egy csecsemő nevelése?

2017. január 29.
15.2761
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Sokan kacérkodnak a gyermekvállalás tényével, azonban a legtöbben még mindig a karrier, valamint az anyagiak miatt nem vállalnak utódot, mert az alacsony fizetések miatt sokan gyerek nélkül is a mindennapi megélhetésért küzdenek. A valóságban azonban ezek többsége általában csak kifogás, hiszen bár egy gyermek felnevelése nem olcsó mulatság, azonban ha egyszer már megvannak az alapvető kellékek - ruhák, babakocsi, gyerekágy, játékok és a többi -, akkor egy csecsemő havi költségei egyáltalán nem tekinthetők túl magasnak az első pár évben, hiszen nem kell neki havonta ruhát és egyebeket venni - pláne, ha vannak nagyszülők, rokonok és barátok, akik kezdetben folyamatosan elárasztanak minket ezekkel.


Az alábbiakban éppen ezért kifejezetten a havi, visszatérő költségekre koncentráltunk, így osztottunk-szoroztunk és átlagot vontunk ahhoz, hogy kiderítsük, pontosan mekkora költségeket is emészt fel havonta egy kisbaba. Lássuk!

1. Étel

A kisbabák az első hónapokban általában csak anyatejet fogyasztanak, amiért ugyebár közvetlenül nem kell fizetni. Nagyobb a baj, ha kevés a tej, esetleg nincs és tápszert kell adni az apróságnak. Ilyen esetben meg kell vennünk a 2-3 ezer forintos tápszert a picinek - ha hasfájós vagy érzékeny, akkor 4 ezerre is felszökhet az ára -, ami egy normál étvágyú babánál egy hétig tart ki, tehát ez egy hónapban maximum 12 ezer forintot emészt fel. Sőt, ha felíratjuk az orvossal, ezt az összeget még alacsonyabbra is redukálhatjuk.

Később, amikor megkezdődik a hozzátáplálás időszaka, a bébi papik és a friss gyümölcsök ennél egy kicsit többe kerülhetnek, így napi két üveg bébiétellel - gyümölcspéppel és főzelékekkel - valamint napi egy friss almával számolva sem emelkednek a költségeink 15-20 ezer forintnál magasabbra a választott ételek és gyümölcsök minőségének függvényében.

Mennyibe kerül havonta egy csecsemő nevelése? - 2. kép


2. Pelenkázás

Egy kisbabát nemcsak etetni kell, hanem nyilván pelenkázni is, amivel nem szabad spórolni, hiszen a saját és gyermekünk életét is megnehezíthetjük ezzel, így ha nem is kakilt be, csak pisilt, akkor is 3-4 óránként cseréljük a pelenkát. Egy csomag pelenka márkától függően 3-4 ezer forintba kerül, amiben változó mennyiség kap helyet. Nem az a lényeg, hogy a legdrágábbat vegyük, sokkal inkább az, hogy megfeleljen a baba igényeinek. Naponta átlagosan 5-7 darab pelenka fogy el, így egy nagy csomag átlagosan egy hétig tart ki, vagyis a pelenka költségei havonta 15-18 ezer forintot emésztenek fel.

A pelenka azonban önmagában nem elég, szükségünk lesz megfelelő popsitörlőre és popsikenőcsre is ahhoz, hogy gyermekünk ápolt legyen, jól érezze magát, a pelenka ne dörzsölje ki a fenekét és így tovább. Ha érzékeny a bőre, ne sajnáljuk a drágább kenőcs megvásárlását, de sokaknak az olcsóbb is megfelelő lehet. Egy popsikenőcs általában 1-3 ezer forint körüli összegben mozog és átlagosan 2 tubussal vagy dobozzal számolhatunk vele egy hónapban, vagyis az nagyjából 2-6 ezer forint.

A popsitörlővel nehezebb számolni, hiszen változó, hogy mennyit kell használni belőle. Egy csomag nagyjából 3-500 forint - márkától függően -, és heti egyel számolhatunk belőle, vagyis maximum 2 ezer forint egy hónapban. Ez azt jelenti, hogy a pelenkázáshoz átlagosan maximum 26 ezer forintot kell számolnunk, de akkor mindenből a legjobbat választottuk a babának, más esetben akár 18 ezerből is kihozhatjuk.

Mennyibe kerül havonta egy csecsemő nevelése? - 3. kép


3. Gyógyszerek

Habár normál esetben a babának nincs szüksége sok vagy extra gyógyszerekre, azért biztosak lehetünk abban, hogy néhány apróságra be kell majd ruháznunk. A D-vitamin például minden apróságnak kötelező az első hónapokban, de ha hasfájós, akkor arra is mindig kell vásárolnunk speciális, emésztést segítő cseppeket. Normál esetben egy kisbabánál ezek havi költsége ritkán haladja meg az 5 ezer forintot. Más rendszeres költségek havi szinten egy kisbabánál ritkán jelentkeznek, de átlagosan minden hónapban számolhatunk ezt-azt különféle kiegészítőkre, legyen szó akár ruhákról, akár cumikról vagy cumisüvegekről.
3 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

6 éve, 2 hónapja és 5 napja

[Tiltott felhasználó!]

EszterSzabadkai

7 éve, 10 hónapja és 10 napja

Meg kell gondolni a gyerekvállalást, mert nem olcsó, főleg ha mindent meg szeretnénk adni a gyereknek.

válasz erre

Mirjam

7 éve, 10 hónapja és 12 napja

Nem olcsó, de nem hiszem h csak ezt kellene figyelembe venni ha az ember gyereket szeretne vállalni.

válasz erre