13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

Megvan a szülés utáni depresszió oka

2013. november 09.
7.7171
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Állatkísérletek során amerikai kutatóknak sikerült bebizonyítaniuk, hogy a terhesség során olyan krónikus stressz lép fel a szülő nők agyában, ami megakadályozza őket abban, hogy pozitívumként éljék meg az anyaságot, ez pedig megnövelheti a szülés utáni depresszió esélyét.


A kísérleteket patkányokon végezték el a kutatók, amelynek során bizonyítást nyert, hogy a rágcsálók emlékezéssel, hangulattal és tanulással kapcsolatos agyterületein a terhesség során megerősödnek az agysejtek közötti kapcsolatok. Hasonló hatást értek el a kutatók azoknál a patkányoknál is, akiket a vemhességet követően naponta legalább kétszer valamiféle stresszhelyzetnek tettek ki a kutatók, akik leginkább az úgynevezett dendritikus nyúlványok viselkedését figyelték a kísérletek során.

A szakemberek hipotézise szerint ugyanis ezek a dendritikus nyúlványok igencsak elszaporodnak a nőkben a várandósági időszak alatt és a szülést követően, ez pedig kapcsolatban állhat és összefüggésbe hozható a kognitív funkciók javulásával ? rugalmasság, nagyobb hatékonyság és tűrőképesség -, de stresszhelyzet esetében az anyáknál ez a normálisnak tekinthető természetes változás nem következik be.

További érdekességnek tekinthető a kutatással kapcsolatban, hogy a stressznek kitett rágcsálók kevesebbet is érintkeztek kölykeikkel, ami szintén megfigyelhető a szülés utáni depressziótól szenvedő nők esetében.
nincs még hozzászólás