0 ℃Tiszta idő
2020. május 29., péntek • Magdolna

Megszületett a kistesó? Így szoktasd össze a gyerekek alvásidejét!

Brauny , 2018. március 28.
Egy kistestvér születése minden gyermekes család esetében óriási változásokkal jár együtt. Az apa, az anya és az egy gyerek ugyanis korábban teljesen összenőtt, beálltak a mindennapok, mondhatni kialakult egy megszokott napirend, amit egy új jövevény érkezése teljesen felborít. A leginkább azonban az alvással lesznek problémák, hiszen nemcsak a szülők, hanem bizony sokszor a nagyobb testvér sem alszik ilyenkor, ezért nagyon fontos, hogy a két gyermek alvásidejét minél előbb összeszoktassuk. Hogy hogyan?
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Először is végtelen türelemmel!

Bár korkülönbségtől is függ - sem a túl nagy, sem a túl kicsi nem optimális -, de a gyerekek alvásidejének összeszoktatása leginkább a végtelen türelemmel indul, hiszen rendkívül nehéz lesz mindkettejüket ugyanakkor lefektetni, pláne egy csecsemő esetében, aki még ezen a téren elég öntörvényű, ezáltal éjjel gyakran fenn van. Éppen ezért lényeges az is, hogy 2-3 hónapot azért várjunk az összeszoktatással, máskülönben a nagy tesót is könnyen kikészítjük vele.

Megszületett a kistesó? Így szoktasd össze a gyerekek alvásidejét! - 2. kép

2. Igyekezzünk egymáshoz igazítani a napirendeket!


A gyermekek életében a rendszeresség rendkívül lényeges, ezt pedig egy napirend bevezetésével érhetjük el a legkönnyebben. Szerencsére a kisebb és a nagyobb gyerekek esetében is fontos az esti fürdés és a vacsora, amit egy kis mesenézéssel és meseolvasással feldobva könnyedén rutinná tehetünk. Példának okáért esti mese, aztán fürdés, majd vacsorázás, fogmosás és egy kis meseolvasás, végül pedig alvás. Ha minden este így zárunk, a rendszerbe csakhamar beleszoknak az apróságok, és könnyebb lesz a dolgunk.

3. A fokozatosság elve nagyon fontos!

A két testvér összeeresztése éjszaka egy jelentős lépés, és nagyon fontos, hogy fokozatosan történjen, csak azt követően, hogy a pici már végigalussza az éjszakát, amire sok esetben 4-5 hónapos kor előtt nem is nagyon kerül sor. Ennél előbb tehát meg se próbáljuk őket összerakni, de ezután is csak egy-egy éjszakára, addig aludjon a nagy testvér apával vagy a nagyszülőkkel.

4. Itt az idő egy külön ágyat venni a nagy tesónak!

A nagy testvér számára könnyebb lehet összerázódni a kisebbel, ha érzékeltetjük vele azt, hogy ő nagyobb. Ezt a legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha veszünk neki például egy saját ágyat, melyen csak ő alszik, és csak az övé. Ez mindenképpen fontos lépés, hiszen egy ágyba tenni a nagy testvért a kicsivel nagyon rossz döntés, hiszen zavarni fogják a másikat.

Megszületett a kistesó? Így szoktasd össze a gyerekek alvásidejét! - 3. kép

5. A négyen egy szobában a legrosszabb döntés!


Ennél is rosszabb döntés azonban, ha úgy határozunk, hogy egyszerűbb lesz, ha mind a négyen, tehát apa, anya és a gyerekek egy szobába költöznek. Az ok ugyanis nem más, minthogy ebben az esetben garantáltan senki sem tudja kipihenni magát. Valaki ugyanis biztosan fent lesz éjjel, aki megzavarja a többiek álmát, így nemcsak az anyuka vagy az apuka, hanem garantáltan mindketten olyanok lesznek, mint a mosogatórongy.

+1. Az erőltetés sehová nem vezet!

Ha a nagyobbik testvér nem akar a kisebbikkel együtt aludni, soha ne erőltessük. Ilyenkor ugyanis rossz beidegződések vagy átvirrasztott éjszakák következhetnek, ami sehová sem vezet. Sokkal hatásosabb, ha inkább valamivel ösztönözzük a gyermeket, jutalmazzuk, vagy a fentiekben említett módon egy külön ágyat veszünk neki, és így szoktatjuk össze a friss jövevénnyel.
 
2 hozzászólás

Gizus • Überbrutál #2 • 2 éve, 4 hónapja és 8 napja

Nyilván sokban függ a gyerektől és a szülőtől is hogyan szólnak össze.

becky • Messiás #1 • 2 éve, 4 hónapja és 9 napja

Szerintem ez sok helyen ösztönös dolog. Nem hiszem hogy anyukámék bármilyen trükköt bevezettek volna nálam és a tesómnál.