6 °C
tiszta égbolt
2024. március 19., kedd
József, Bánk

Meddig szabad várni a babával?

2013. december 16.
2.3121
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A babakérdés manapság a legtöbb pár esetében egyre nagyobb problémákat okoz, hiszen a felgyorsult és karrierista életmód miatt egyre inkább későbbre tolódik a gyerekvállalás. Legyen előbb diploma, munka, lakás, majd egy kicsit azért élvezni is szeretnék a párok munkájuk gyümölcsét, de biztosan egészséges ez?


Mindenki öregszik, a férfiak és a nők is, ez pedig belül is egyre inkább észrevehető az évek előrehaladásával, ami nem csak a nők, a férfiak esetében is azt eredményezi, hogy termékenységük lecsökken. A nők biológiai órája természetesen szigorúbb, esetükben ugyanis 45-50 éves korukra a termékenységi korszak véget ér, amire átlagosan 450-500 menstruációs cikluson mennek keresztül. Egy átlagos nő petefészkében több százezer, érésre váró tüszőt találhatunk, ami serdülőkorig csökken, majd az első menzesztől számítva az utolsóig havonta egy beérik ezek közül. Ez egy elég tág időintervallum ugyan, de gyakran közbeszól az élet, és az életvitellel járó kellemetlenségek is.

Manapság ugyanis az állandó stressz, a rohanás, az egészségtelen életmód és egyebek a petefészek korai kimerülésével járnak, de gyakran betegségek is okozhatnak károkat a petefészek állományában, így például az autoimmun betegségek is erre hivatottak, de a kismedence-tájéki gyulladások, fejlődési rendellenességek, nőgyógyászati beavatkozások és egyebek is lecsökkenthetik a lehetőségét a gyerekvállalásnak, így egyre több nő szenved attól, hogy a harmincas éveinek elején már képtelen teherbe esni, mert petefészke egyszerűen kimerült. Éppen ezért alaposan meg kell gondolni, hogy meddig húzzuk és halasztjuk a babakérdést, hiszen hormonális állapotunktól nagyon sok minden függ.

Meddig szabad várni a babával? - 2. kép

Ezt az állapotot egy egyszerű vérvétellel könnyedén ellenőriztethetjük, de szakorvosi vizsgálatot is folyamatosan végeztetnünk kell ahhoz, hogy megtudjuk, petefészkünk milyen állapotban van. Egy szakorvos általában évekre előre képes megbecsülni, hogy mennyi időnk van még hátra ahhoz, hogy biztonságosan tudjunk gyereket vállalni természetes úton. Természetesen ennél is fontosabb a fizikai erőnlét és egészség, hiszen egy a húszas éveiben járó szervezet sokkal könnyebben megbirkózik az áldott állapottal járó átalakulásokkal, mint egy idősebb, így míg fiatalon sokkal könnyebben áthidaljuk ezeket a kellemetlenségeket, és adózhatunk a gyermekáldás örömeinek, addig idősebb korban már nehezebben viseljük majd ezt a problémát.

Természetesen a férfiak esetében sem érdemes sokáig halogatni a dolgot, hiszen bár a fiúk általában életük végéig képesek a megtermékenyítésre, ahhoz viszont, hogy ez természetes úton is megtörténjen, minél fiatalabbnak és minél aktívabbnak kell lenni. Általánosságban kijelenthető, hogy 40 éves kor után már a férfiak spermái is egyre lassabbak, egyre ritkásabbak, vagyis képtelenek arra, hogy természetes úton eljussanak a petesejthez, és megtermékenyítsék azt. Ezt vizsgálattal ki lehet szűrni, és életmódváltással még idősebb korban is el lehet érni hatásos változásokat, így a férfiak esetében nincsenek olyan súlyos korlátozások, mint a nőknél, de a magzat egészségében az ő koruk is komoly befolyásoló tényező.

A legtöbb pár egyébiránt bele sem gondol, hogy egészségügyileg kifutnak az időből, inkább saját szabadságukat, szabadidejüket sajnálják, netán nem érzik magukat érettnek egy gyerekhez. Ebben a kérdésben azonban érdemes csak visszagondolni szüleinkre és nagyszüleinkre, akik gyakran már 18-20 évesen gyereket vállaltak, és biztosan nem bánták meg. Hogy mi a helyzet a szabadsággal? Ezzel kapcsolatban csak egyetlen dolgot kell megjegyezni: a gyerek nem röghöz köt, nem hátráltat, a gyerek mindössze értelmet ad az életnek!
4 hozzászólás

csillucs

11 éve, 1 hónapja és 21 napja

minél előbb annál jobb, de tegyük hozzá, hogy legyen érett mind a két fél, mert ha nem, akkor teljesen felesleges egy gyerek

válasz erre

Sandy

11 éve, 1 hónapja és 21 napja

Jobb inkább korábban a gyerkőc.mosolygó smiley

válasz erre

becky

11 éve, 1 hónapja és 21 napja

45 éves korig lehet valakinek babája? Az teljesen jó, én azt hittem addig nem lehet kihúzni..mosolygó smiley

válasz erre

pilótakeksz

11 éve, 1 hónapja és 21 napja

nagyon szép szavakat írtál az utolsó mondatban mosolygó smiley Csak sajnos néha olyan nehéz egy gyereket bevállalni ebben a világban!

válasz erre