13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

Magzati pozíciók a méhben, avagy mit jelent kisbabád elhelyezkedése a pocakban?

2019. június 12.
14.3241
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Minden leendő anyuka rémálma, hogy farfekvéses lesz a babája. Sokan csak ezt és a normál magzati pozíciót ismerik a méhen, belül, holott a kisbabák a pocakban a leglehetetlenebb helyzeteket is képesek lehetnek felvenni. Sőt mi több, kevesen tudják, de a farfekvéses helyzetnél van egy sokkal veszélyesebb pozíció is, azonban megijedni ma már egyiktől sem kell, hiszen a modern orvostudomány és a császármetszés jóvoltából minden helyzetben könnyedén világra segíthető a baba. Lássuk azonban, hogy milyen elhelyezkedést képesek felvenni odabent az apróságok!


Elülső fejvégű fekvés

Ez a legideálisabb beállás egy kisbaba számára, emiatt a legtöbb magzat pontosan így fordul annak érdekében, hogy a szülőcsatornába fordult fejjel könnyebben meg tudjon születni. Ilyenkor a baba arca az anyuka háta felé áll, ami azért szerencsés, mert a pici így tud a legkönnyebben világra jönni, lévén, a kisbaba feje így préselődik át a legkönnyebben a medencén, de a szülőcsatorna görbülete is sokkal előnyösebb ebben a pozícióban a magzat számára.

Magzati pozíciók a méhben, avagy mit jelent kisbabád elhelyezkedése a pocakban? - 2. kép

Hátulsó fejvégű fekvés

Gyakorlatilag ugyanaz a fekvés, mint az elülső fejvégű, tehát a kisbaba feje a lefelé áll, azonban az arca nem az anyuka háta felé néz, hanem a pocak irányába. Bár még mindig egy szerencsésebb alternatíva, azonban okozhat nehézségeket, sőt jelentősen elnyújthatja a vajúdást, hiszen a fej nehezebben tud átpréselődni a medencén. Általában akkor alakul ki, ha az anyuka sokat fekszik vagy ül a terhesség ideje alatt, és általában a laposabb terhespocakokban bújnak meg így a kicsik, emiatt komoly terhet, főként hátfájást idézhet elő az anyánál.

Farfekvés

A leginkább rettegett magzati póz, amit sok esetben ismerhetünk medencevégű fekvésnek is. Lényege, hogy a magzat a fenekével néz a szülőcsatorna felé, a koponyája pedig általában az édesanya bordáinál található. Kevesen tudják, de a farfekvésnek többféle típusai különíthetők el egymástól. Ennek megfelelően beszélhetünk olyan pózról, amikor a magzat lábai a teste előtt, az arc irányában helyezkednek el mintegy bicskaállásban, de vannak úgynevezett ülő magzatok is, akik alábbiakat behajlítják a testük előtt vagy alatt, esetleg a száj magasságában, de ritkán olyan eshetőség is fennállhat, amikor a lábak teljesen nyújtva vannak a szülőcsatorna irányában.

Magzati pozíciók a méhben, avagy mit jelent kisbabád elhelyezkedése a pocakban? - 3. kép

A farfekvéses magzatot az orvosok nem próbálják meg minden esetben megfordítani, hiszen a túl sok-, vagy a túl kevés magzatvíz, a szabálytalan méhforma vagy az ikerterhesség esetén felügyelet mellett nem jelent problémát. Ikreknél akár olyan is előfordulhat, hogy míg az egyik baba fejjel lefelé van a pocakban, addig a másik farfekvéses, ami tovább bonyolíthatja a helyzetet.

Harántfekvés

A harántfekvésről sokan még talán nem is hallottak, pedig jellemzően veszélyesebb, mint a farfekvés. Akkor beszélünk róla, amikor a baba keresztirányban helyezkedik el a méhben, vagyis merőlegesen az anyuka gerincére. Ez egy igencsak veszélyes pozitúra, amit sokszor a mozgáshiányos állapot idéz elő, és bizonyos terhességi hét után mielőbbi császármetszéssel javasolt világra hozni a gyermeket. A természetes szülés ilyen esetben kizárt, mert fennáll a veszélye a köldökzsinór előreesésének és megannyi más komplikációnak.
1 hozzászólás

Gizus

5 éve, 2 hónapja és 15 napja

Hasznos cikk nagyon. Szerencsére nálam minden rendben volt anno.

válasz erre