13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

Lassabban fejlődnek a dohányzó anyák embriói

2013. november 12.
6.2231
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Megdöbbentő bizonyításokat mutatott be egy francia termékenységi klinika az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság isztambuli konferenciáján, ahol időugrással készült fotósorozattal bizonyították be, hogy a dohányzó anyák embriói sokkal lassabban fejlődnek a nem dohányzó anyákhoz képest.


A nantesi egyetem klinikájának professzorai a lombikbébiprogramban résztvevő nők embrióit fényképezték rendszeres időközönként, méghozzá a petesejt megtermékenyítésétől egészen a méhbe ültetés pillanatáig. A felvételek tisztán kimutatták, hogy a dohányzó nők petesejtjeiből fejlődő embriók több órás lemaradást mutattak a fejlődés különböző szintjein a nem dohányzó anyákból származó petesejtekéhez képest.

A francia szakemberek közel 900 embrió fejlődését követték, amelyek közül mintegy 139 dohányzó nőtől származott. A kísérletek bebizonyították, hogy az úgynevezett ötsejtes állapotot a nem dohányzó anyák embriói a megtermékenyítést követő 49 órában mind elérték, a dohányos anyák esetében azonban ehhez 50 órára volt szükség. A későbbi, úgynevezett nyolcsejtes állapotban az embriófejlődés sebessége tovább romlott, 58 óra helyett ugyanis 62 óra szükségeltetett hozzá a dohányzó nőkből származó petesejtek esetében.

A kutatás vezetője kijelentette, hogy a dohányos anyák embrióinak fejlődése általánosságban két órás késésben van a normál ütemhez képest, ami embrionális állapotban jelentős lemaradásnak tekinthető. Habár a jelenség okát, de leginkább következményeit még nem ismerik, mindenkinek azt ajánlják, hogy aki gyermeket szeretne, minden esetben szokjon le a dohányzásról.
4 hozzászólás

Kanover

11 éve, 2 hónapja és 16 napja

Elég borzasztó,ha valaki terhesség előtt dohányzott is,ha ezt folytatja közben is!Az még szomorúbb,hogy ilyen nagyon gyakran előfordul....

válasz erre

csillucs

11 éve, 3 hónapja és 9 napja

én néha szoktam dohányozni, de ha gyermeket vállalnék, biztosan leszoknék

válasz erre

Mariann

11 éve, 3 hónapja és 9 napja

soha nem dohányoztam és nem is fogok, nagyon rossz szokás és veszélyes is

válasz erre

becky

11 éve, 3 hónapja és 9 napja

Soha nem értettem a dohányzó anyákat, a szülni készülőket meg még úgysem.szomorú smiley

válasz erre