25 °Cszórványos felhőzet
2020. július 09., csütörtök • Lukrécia

Lassabban fejlődnek a dohányzó anyák embriói

Brauny , 2013. november 12.
Megdöbbentő bizonyításokat mutatott be egy francia termékenységi klinika az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság isztambuli konferenciáján, ahol időugrással készült fotósorozattal bizonyították be, hogy a dohányzó anyák embriói sokkal lassabban fejlődnek a nem dohányzó anyákhoz képest.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


A nantesi egyetem klinikájának professzorai a lombikbébiprogramban résztvevő nők embrióit fényképezték rendszeres időközönként, méghozzá a petesejt megtermékenyítésétől egészen a méhbe ültetés pillanatáig. A felvételek tisztán kimutatták, hogy a dohányzó nők petesejtjeiből fejlődő embriók több órás lemaradást mutattak a fejlődés különböző szintjein a nem dohányzó anyákból származó petesejtekéhez képest.

A francia szakemberek közel 900 embrió fejlődését követték, amelyek közül mintegy 139 dohányzó nőtől származott. A kísérletek bebizonyították, hogy az úgynevezett ötsejtes állapotot a nem dohányzó anyák embriói a megtermékenyítést követő 49 órában mind elérték, a dohányos anyák esetében azonban ehhez 50 órára volt szükség. A későbbi, úgynevezett nyolcsejtes állapotban az embriófejlődés sebessége tovább romlott, 58 óra helyett ugyanis 62 óra szükségeltetett hozzá a dohányzó nőkből származó petesejtek esetében.

A kutatás vezetője kijelentette, hogy a dohányos anyák embrióinak fejlődése általánosságban két órás késésben van a normál ütemhez képest, ami embrionális állapotban jelentős lemaradásnak tekinthető. Habár a jelenség okát, de leginkább következményeit még nem ismerik, mindenkinek azt ajánlják, hogy aki gyermeket szeretne, minden esetben szokjon le a dohányzásról.
 
4 hozzászólás

Kanover • Kiscsibe #4 • 7 éve, 2 hónapja és 1 napja

Elég borzasztó,ha valaki terhesség előtt dohányzott is,ha ezt folytatja közben is!Az még szomorúbb,hogy ilyen nagyon gyakran előfordul....

csillucs • Nagymester #3 • 7 éve, 2 hónapja és 23 napja

én néha szoktam dohányozni, de ha gyermeket vállalnék, biztosan leszoknék

Mariann • Megszállott #2 • 7 éve, 2 hónapja és 23 napja

soha nem dohányoztam és nem is fogok, nagyon rossz szokás és veszélyes is

becky • Messiás #1 • 7 éve, 2 hónapja és 23 napja

Soha nem értettem a dohányzó anyákat, a szülni készülőket meg még úgysem.