0 ℃Tiszta idő
2020. március 29., vasárnap • Auguszta

Komoly lelki problémát okozhat a szülés utáni elhízás

Brauny , 2014. április 30.
Egy rendkívül érdekes kutatás látott napvilágot a Childbirth Connection névre hallgató nonprofit szervezet jóvoltából, akik "Az anyák őszintén: Nemzeti felmérés a nők szülés utáni tapasztalatairól" címet adták tanulmányuknak, amelyben közel 1000 amerikai kismama véleményét dolgozták fel.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


A kutatás legérdekesebb részlete az volt, hogy a legtöbb nő számára nem is annyira a szüléssel járó megpróbáltatások, mint inkább a folyamattal járó elhízás okozta a legnagyobb lelki problémát, ami mellett a stresszt, az alvászavarokat, a hátfájást és a libidó súlyos lecsökkenését emelte ki a legtöbb kismama.

A szülés utáni első két hónapban az édesanyák többsége úgy nyilatkozott, hogy a depresszió, valamint az elhízás okozta rossz lelki állapot megnehezítette az újszülött ellátását, és legalább a megkérdezettek háromnegyede úgy érezte, hogy nem kapnak elég támogatást párjuktól, ami nem csak érzelmileg, hanem a baba gondozásának tekintetében is igaz volt.

Elképesztő továbbá, hogy a kismamák több mint 80 százaléka a kutatás szerint 12 héttel a szülés után már ismét munkába állt, mert nem kaptak olyan hosszú fizetett szülési szabadságot, ami lehetővé tette volna számukra a hosszabb otthonlétet a babával.

A megkérdezettek fele úgy érezte, hogy túl hamar visszament dolgozni, de anyagi okokra hivatkoztak a döntés kapcsán. Szakértők szerint ez nem csak az édesanyáknak, hanem az anya-gyermek kapcsolatoknak is rendkívül rosszat tesz, hiszen egy újszülöttnek legalább egy évig a nap 24 órájában szüksége van édesanyjára.
 

A kommentelési rendszer átalakítása miatt jelenleg csak a cikkekhez lehet hozzászólni!

Ezt a témát lezártuk, nem szólhatsz hozzá!

vyck66 • Pipi #5 • 6 éve, 4 hónapja és 23 napja

Én három gyerek után is vissza tudtam fogyni ,persze tenni is kell érte

Szendrei Kinga • Tojás #4 • 6 éve, 5 hónapja

Én szerencsére nem híztam,sőt fogytam!

Pillangó • Hiperaktív #3 • 6 éve, 5 hónapja és 2 napja

Nem könnyű feldolgozni a hirtelen elhízást, így persze hogy lelkileg megviseli a kismamákat.

Kicsi • Überbrutál #2 • 6 éve, 5 hónapja és 3 napja

Cím alapján,persze, hogy lelki gondokat okoz, amikor a médiából más nincs sulykolva, mint ez,vagy az a sztár mami,pikk pakk lefogyott, és bomba formában van.Na,igen. Ne akarjunk sztár mamik lenni. Legyünk egyszerű Anyukák, akik mindent megtesznek a csemetéjükért.Ja, és tegyük össze a két kezünket, hogy az itthoni anyukák többsége otthon lehet a gyerkőc 3,de két és fél éves koráig.

Edit90 • Überbrutál #1 • 6 éve, 5 hónapja és 3 napja

Ezt abszolút meg tudom érteni. Láttam is már ilyet ismerősnél. Az a rossz ha valakinek olyan a testalkata, hogy nehezen fogy. Akkor komoly trauma lehet.