8 °C
borús égbolt
2024. április 20., szombat
Tivadar

Kisgyereked van, és nem úgy indul a reggel, mint az amerikai filmekben? Adunk néhány tuti tippet!

2019. november 10.
12.3901
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Sokan elképedve bámulják az amerikai filmekben a nagycsaládosok ébredését, amikor a gyerekek egyetlen szóra kiugranak az ágyból, leülnek reggelizni, csendben megmosakodnak és elindulnak az iskolába - rendezett frizurával és ruházattal. Akinek legalább egy gyermeke van, az is tisztában van vele, hogy ez ebben a formában egy olyan utópia, ami soha nem valósulhat meg, hiszen egy gyereket kikönyörögni az ágyból és elindítani az iskolába, vagy bárhová, az egyet jelent a nagybetűs kínszenvedéssel. Vagy mégsem? Csak hozzáállás kérdése! Lássunk pár hasznos tippet:


Kezdjük öleléssel a napot!

Mi az első dolgunk, ha felébredt a gyerek? Meglepő, de a reggeli nagy rohanásban van időnk arra, hogy megöleljük őt? Gondoljuk végig és legyünk őszinték: sajnos nem mindig, gyakran egy-egy kedves szóban vagy simogatásban kimerül a dolog. Pedig egy ölelés ilyenkor csodákra képes, hovatovább kutatások igazolják, hogy hatására boldogsághormonok szabadulnak fel, tehát oldhatjuk vele a reggeli feszültséget.

Kisgyereked van, és nem úgy indul a reggel, mint az amerikai filmekben? Adunk néhány tuti tippet! - 2. kép

Tévé vagy telefon helyett egy kis zene!

Rengeteg szülő hajlamos ott elrontani a reggeli ébredést, hogy rögtön bekapcsolja gyermekének a tévét, vagy a kezébe nyomja az okostelefont. Oltári nagy hiba, hiszen ezzel talán csendesebb lesz a reggel, de sokkal több konfliktust okozhatunk vele. Nehezebb lesz elrángatni a tévé elől, kivenni a kezéből a telefont, ezzel növekszik a frusztráció, könnyebben elkéshetünk és így tovább. Egy kis zene sokkal hatásosabb lehet, pláne ha jó pörgős.

Induljon játékkal a nap!

Minden gyerek imád játszani, pláne a szüleivel. Adjuk meg neki ezt az örömet minden reggel, hiszen nem kell nagy dolgokra gondolni, de ha muszáj, keljünk fel 5 perccel korábban, és akkor legalább tudunk egyet kártyázni, szerepjátékozni, vagy éppen mozogni, amivel a reggeli torna is rögtön adott lesz. Utóbbi különösen pozitív, hiszen a mozgás után könnyebben indul a nap és energikusabb lesz az egész a kutatások szerint.

Kisgyereked van, és nem úgy indul a reggel, mint az amerikai filmekben? Adunk néhány tuti tippet! - 3. kép

Reggel nincs veszekedés!

A gyerekek makacsok és durcásak korán reggel, ezen nincs mit szépíteni. Nem egyszerű a dolog, hiszen senkinek nincs kedve kikecmeregni a puha és meleg ágyból azért, hogy kimenjen a hidegbe, vagy az iskolában unatkozzon, ahol rengeteg stressz éri majd. Éppen ezért reggel mi ne stresszeljük feleslegesen, ha ellenállásba botlunk, próbáljuk játékosan kezelni, de igyekezzünk ne elveszíteni a türelmünket, hiszen a veszekedés csak további konfliktusokat szül.

Ne felejtsd el a dicséretet!

Dicsérettel és kedves szóval általában sokkal több dolgot el lehet érni reggel, mint folyamatos ordítozással és parancsolgatással. A gyerekek úgy vannak összerakva, hogy minél jobban akarunk valamit, ő annál kevésbé lesz együttműködő. Próbáljunk tehát másik oldalról közelíteni a téma felé, és ne felejtsük el soha a dicséretet. Kezdjük kedveskedéssel a napot, hogy ügyesen aludt, és ha most ügyes lesz, akkor délután többet használhatja az internetet vagy az okostelefont. Apró ígéretek ezek, de nekik sokat számítanak, a lényeg azonban, hogy mindig tartsuk is be!
1 hozzászólás

Móni

4 éve, 9 hónapja és 23 napja

A szomszédunkban van 3 gyerek és konkrétan minden reggel ordibálással telik. Nagyon durva.

válasz erre