13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

Kiket nevezünk szivárványbabáknak?

2018. szeptember 01.
21.4881
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egyre gyakrabban botlunk bele külföldi oldalakon a rainbow baby kifejezésbe, mely szabad fordításban szivárványbabát jelent. Első blikkre sokan arra gondolhatnak, hogy az azonos nemű párok örökbefogadott gyermekeit nevezheti ilyen ízléstelenül a sajtó, azonban miután egy kicsit alaposabban utánamentünk a témának, rádöbbentünk arra, hogy egészen másról van szó!


Akkor kik is azok a szivárványbabák?

A szivárványbaba kifejezés egy egészen új fogalom a szülők között, és jellemzően azokra a kisdedekre használják az édesapák és az édesanyák, akik egy korábbi felszívódás, vetélés vagy halva születés után épen és egészségesen jöttek a világra A kifejezés onnan eredeztethető, hogy miután óriási tragédia éri a családot, az egészséges kisbaba érkezése olyan hihetetlen örömteli érzés lesz, mint amikor vihar után először megjelenik az égen egy csodaszámba menő szivárvány.

Kiket nevezünk szivárványbabáknak? - 2. kép

A kifejezés tehát egyfajta csodálatos örömöt fejez ki a mérhetetlen veszteség után, hiszen manapság sokan természetesnek veszik, hogy minden megszületett csecsemő élve és egészségesen jön világra, holott régen a csecsemőhalandóság bár fájdalmas teher volt, természetesebben kezelték. Bár ez meglehetősen furcsán hangzik, de ha azt vesszük alapul, hogy ma a vetélés, a halva születés és egyebek súlyos tabutémának számítanak, addig régen ezt nem titkolták az emberek, hanem úgy beszéltek róla, mint egy természetes folyamatról.

Az orvostudomány fejlődésével nyilván ma már jobban átlátjuk a szülés komplikációit vagy azokat a folyamatokat, melyek esetleges halálhoz vezethetnek, éppen ezért nehezebb elfogadni, ha egy orvos képtelen bármit is tenni egy méhben növekvő magzat kilökődése vagy életben tartása ellen.

A szivárványbabák reményt adnak

A szivárványbabák megjelenését és jelölését a társadalom bár először kétkedve fogadta, sőt sokan nem is tudják, hogy mit jelent, de amennyiben megismerjük a jelentés hátterét, biztosan pozitív lecsapódást eredményez bennünk is. Nem véletlen, hiszen a szivárványbabák képesek reményt adni azoknak a pároknak, akik számtalan vetélésen vannak már túl, és teljesen elvesztették a reményt, hogy egyszer egészséges kisbabájuk születhet. Ha ugyanis másnak összejött, akkor nekünk is összejöhet, ez pedig komoly ösztönzést adhat a pároknak, akik gyakran magukat okolva esnek mély letargiába, és vetik el az ismételt próbálkozás lehetőségét.

Kiket nevezünk szivárványbabáknak? - 3. kép

Szerencsére ma már rengeteg segítség áll a párok rendelkezésére, aminek jóvoltából a tudomány felhasználásával, speciális vizsgálatokkal és kezelésekkel bárki eljuthat az első szivárványbabáig még akkor is, ha korábban rengeteg trauma érte a párokat a vetélések miatt. Bár a szivárványbabákról egyelőre még csak keveset hallani, de remélhetőleg elérkezik az idő, amikor ez a jelenség mindenkinek reményt ad majd arra, hogy leküzdje a tragédiákat.
1 hozzászólás

kalifa

6 éve, 19 napja

Nem hallottam még a kifejezést de nagyon kedves.

válasz erre