13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

Kiemelten káros a gyerekekre az energiaital

2013. december 29.
2.4771
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A Miami Egyetem orvosi kara tudományos alapokon nyugvó kísérleteket folytatott a gyerekek között is egyre nagyobb trenddé váló energiaitalokkal kapcsolatban, amivel arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy rendkívül károsak a fejlődő szervezet számára, és nem a nagy mennyiségű koffein, sokkal inkább a benne található kémiai anyagok miatt.


A kutatást vezető gyermekgyógyász szerint az energiaitalokban egyetlen olyan összetevő sincs, ami hasznos lenne a gyermekek növekedését tekintve, sőt, nem is teljesítenek majd jobban tőle sem a sportokban, sem az iskolában, mindemellett pedig a fogyókúrát sem segíti meg. Az italok ugyanis inkább csak gátolják őket a pihentető alvásban, a magas cukortartalom miatt pedig még az elhízást is elősegítik az efféle készítmények, így a gyermekek számára még a legkisebb mennyiségben sem ajánlottak.

Az energiaitalok ugyanis a nagy mennyiségű koffein mellett guaranát, taurint és egyéb olyan összetevőt tartalmaznak, amelyek megemelik a pulzusszámot, hatással vannak a vérnyomásra, ezzel egyetemben viszont lelassítják a koszorúér véráramlását, aminek köszönhetően csökken a szívizmokban az oxigénmennyiség.

Ennek következtében akár szívritmuszavar is kialakulhat, de az energiaitalok a sóháztartást is megzavarhatják. A kutatók szerint az energiaitalokat is az alkohol szintjére kellene emelni, így szabályozni őket aszerint, hogy fiatalkorúak ne juthassanak hozzá természetes formában.
6 hozzászólás

quintipor

11 éve, 1 hónapja

Felnőtteknek se ajánlott, ám gyerekeknek bűn a fogyasztása!

válasz erre

bonita

11 éve, 1 hónapja és 18 napja

Egyáltalán nem jó ötlet! És egyre több gyerek iszik ilyeneket...nagyon szomorú tény.

válasz erre

csillucs

11 éve, 1 hónapja és 18 napja

Én szoktam ritkán inni energiaitalt, de én sem tartom jónak ha egy gyerek iszik ilyet! Az se jó ha én iszom, de van hogy megkívánom

válasz erre

Gizus

11 éve, 1 hónapja és 18 napja

én soha nem adnék a gyerekemnek ilyet..

válasz erre

krisztike

11 éve, 1 hónapja és 18 napja

Mindenkire nagyon káros. Egy felelősségteljes szülő nem ad a gyareknek ilyet.

válasz erre

Enci

11 éve, 1 hónapja és 18 napja

Elég buta az a szülő amelyik energiaitalt ad a gyerekének! Még a felnőtteknek sem egészséges!

válasz erre