9 °Cszórványos felhőzet
2020. október 22., csütörtök • Előd

Irány a természet: Ősszel sem kell bezárkózni a babával!

Brauny , 2014. szeptember 21.
Menetrendszerűen beköszöntött a borús, esős és hűvös időjárás, ami a kisbabás és gyerekes szülők életét alaposan megkeserítheti, hiszen alig múlik el ősz kisebb vagy nagyobb betegségek nélkül, legyen szó egyszerű köhögésről vagy nagyobb megfázásról. Természetesen az őszi szezonban még jobban védenünk kell gyermekünket mindentől, azonban ez még nem jelenti azt, hogy be kell zárni őt a lakásba, ezzel ugyanis csak még nagyobb problémát okozunk!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 Irány a természet: Ősszel sem kell bezárkózni a babával! - 2. kép

Ha ugyanis a babával gyakran járunk kint a természetben, és megfelelően meleg ruhában visszük ki a szabadba, akkor az rendkívül pozitív hatást gyakorol immunrendszerére. Sokan tehát abban a hitben élnek, hogy a hűvös levegő és az őszi időjárás árt, de a gyakorlatban így a babák fokozatosan szoknak hozzá a hűvöshöz és az egyre több vírushoz, ezáltal immunrendszerük erősödik és alkalmazkodik. Ez azért fontos, mert amennyiben csak ritkán levegőztetjük őket, de valamiért hirtelen mégis ki kell vinni őket a levegőre - utazás, orvos és a többi - akkor azonnal egy szokatlan közeggel találkoznak, ami könnyebben megbetegítheti őket.

Ezen felül az őszi friss levegő számtalan egyéb jó hatással van a kisbabákra! Minden anyuka tudja, hogy a szabadban töltött órák nem csak sokkal nyugodtabbá teszik még a hisztisebb korszakukat élő kisbabákat is, hanem ebből kifolyólag sokkal jobb alvást és étvágyat is biztosít számukra. Természetesen fontos, hogy a picit mindig megfelelően öltöztessük fel, így a nagyon kicsiket már ilyenkor is bundazsákba vagy overallba öltöztessük, de a nagyobbak esetében is gondoskodjunk a réteges öltözékről. Mindig ügyeljünk arra, hogy a kicsi ne izzadjon meg, inkább kellemes melege legyen az öltözékben, és nagyobbacska gyermek esetén a mozgásban se akadályozza.

Irány a természet: Ősszel sem kell bezárkózni a babával! - 3. kép

Hogy miként álljunk hozzá az esős időhöz? Nyilván a legkisebbeket ilyenkor már nem tanácsos kivinni, azonban a már legalább totyogó korszakban lévő picik imádják ezt az időt - mi sem természetesebb, minthogy a sár és a pocsolyák miatt. A napi levegőzés szemerkélő esőben se maradjon ki, adjunk rájuk egy gumicsizmát, egy esőkabátot és előkerülhet az aprócska esernyő is, majd menjünk egy kicsit mókázni a csöppséggel. Ha csak szemerkélő eső van, egy kicsit a legkisebbeket is kivihetjük - főleg ha nagyon nyűgösek, étvágytalanok vagy nem akarnak aludni -, így a babakocsikhoz jár egy vízhatlan fólia, amit felszerelve a szerkezetre, bátran eltölthetünk velük kint egy fél órácskát.

A gyermekorvosok és a szakkönyvek ajánlása szerint az őszi szezonban naponta legalább fél órát kint kell töltenünk a gyerekekkel a friss levegőn, ami elsődlegesen a fentebb említett immunerősítő hatás miatt különösen fontos. Természetesen sose feledkezzünk meg az úgynevezett íratlan szabályokról, valamint arról se, hogy még az ősz beköszöntése előtt fel tudjunk készülni az ilyen esetekre és időjárásra, ezáltal ne akkor vegyük meg a gumicsizmát és az esernyőt, amikor már esik, hanem sokkal előbb gondoskodjunk róla.
 
4 hozzászólás

Babóca • Messiás #4 • 6 éve, 7 hónapja és 9 napja

Fél óra éppen elég a gyerekeknek. Bár ha már nagyobbak, akkor többet is kint lehetnek a friss levegőn. Jobb kint játszani még a hűvösebb időben is.

Babóca • Messiás #3 • 6 éve, 7 hónapja és 9 napja

Fél óra éppen elég a gyerekeknek. Bár ha már nagyobbak, akkor többet is kint lehetnek a friss levegőn. Jobb kint játszani még a hűvösebb időben is.

bonita • Messiás #2 • 6 éve, 7 hónapja és 10 napja

Sok szülő félti a babáját, pedig a friss levegő mindig jó. Még télen is. Én pl télen, ha süt a nap, akkor kinyitom az ablakot egy kicsit, hogy friss levegő jöjjön be a lakásba.

csillucs • Nagymester #1 • 6 éve, 7 hónapja és 10 napja

Már alig várom, hogy én is babázzak. Ha minden jól megy, akkor jövőre már én is babázok. Egyébként jó cikk lett nagyon.