7 °C
tiszta égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Ilyen károkat okozhat a cumi a kisgyermekek fogsorában

2019. november 17.
12.8501
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Főként a gyermekvállalás előtt álló szülők körében gyakran elhangzanak olyan ígéretek a leendő kisbabával kapcsolatban, melyek aztán a megszületést követően rendre felrúgásra kerülnek. Ilyen többek között, hogy az én gyerekem soha nem fog tévét nézni, nem fog okostelefont venni a kezébe, soha nem fog csokoládét enni vagy éppen soha nem vesz cumit a szájába. Az esetek többségében utóbbi szabályt szegik meg elsőként az újdonsült szülők, aminek az oka nem más, minthogy a cumi rengeteg kisbaba esetében egyfajta kötelező kellék.


Miért kell cumi a babának?

A gyakorlott szülők számára értelemszerűen nem kérdés, hogy miért kell cumit adni a babának, azonban akik gyerekvállalás előtt vannak, azok jobb, ha tudják, hogy ez az apró, de annál praktikusabb kiegészítő a legfontosabb abban, hogy gyermekünket meg tudjuk nyugtatni. A cumi ugyanis segíti a picit az elalvásban, vagy abban, hogy türelmesebben elviselje a fáradtságot, a pelenkázást esetleg éppen pont a fogzást, ha abban az időszakban van. A cumi ugyanis azt imitálja, mintha a kisbaba az édesanyja keblén lenne, tehát egyfajta átverés ez a számukra, ami sok esetben tényleg óriási segítség a szülőknek.

Ilyen károkat okozhat a cumi a kisgyermekek fogsorában - 2. kép

Miért vannak akkor mégis ellene?

Mert a cumi több szakértő szerint is súlyos, sok esetben visszafordíthatatlan deformációkat idéz elő a szájban. Hatására rossz irányba mozdulhatnak el a fogak, melyek így előrefelé állnak be, ami rossz állkapocsmozgáshoz vezet, és bár ezek még csak tejfogak, később kihullanak és újak nőnek helyettük, azonban a tejfogak állása alapvetően határozza meg a későbbi csontfogak pozícióját, vagyis sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy ha gyermekünk sokáig használta a cumit, akkor később fogszabályozóra lesz szüksége.

A fogak állásának befolyásolása mellett fontos kiemelni, hogy a cumitól állandóan termelődik a pici nyála, hiszen folyamatosan a szájában van valami, olyan mintha állandóan enne. Emiatt a nyálmirigyek nagyon csúnyán megduzzadhatnak, akár fájdalmas, gyulladt csomókká is válhatnak. Erre nagyon ügyeljünk oda, hiszen fontos megelőzni azzal, hogy közben észrevétlenül kicsempésszük a pici szájából a cumit.

Szintén a cumi ellen szól még a fertőzésveszély problémája is. Kisgyermekeknél ugyebár elkerülhetetlen, hogy az apróság mindig a cumijával játszik, kiköpi, meghempergeti a koszban, aminek során rengeteg kórokozó tapad rá, melyek utána egyenesen a szájba kerülnek, ahol fertőzések alakulhatnak ki miatta.

Ilyen károkat okozhat a cumi a kisgyermekek fogsorában - 3. kép

Van megoldás vagy alternatíva?

Valódi nincs. Bár akadnak ma már különféle fogszabályozós, tehát speciális kialakítású cumik, melyek nem hagyják, hogy a kicsi fogai deformálódjanak, azonban ezek sem jelentenek garanciát semmire, a legjobb az, ha a pici mielőbb eldobja ezt a kiegészítőt. Sajnos azonban ez soha nem egyszerű feladat, pláne az érzékenyebb kisbabák nagyon ragaszkodnak hozzá, de ami kiemelten fontos ebben a tekintetben, az nem más, minthogy erőszakkal soha ne vegyük el tőle, mert a cumihoz nagyon tudnak ragaszkodni a kicsik, és pótcselekvéseket kereshetnek - például körömrágás -, agresszívvá válhatnak, nyugtalanabb lehet az alvásuk és a többi.
1 hozzászólás

Sonci

4 éve, 9 hónapja és 17 napja

Nem szabad őket rászoktatni és akkor nem lesz gond.

válasz erre