Így változtatja meg a párkapcsolatokat a baba érkezése!

Brauny , 2019. március 31.
Egyre elfogadottabb trend a mai nők és férfiak körében, hogy a karrierre hivatkozva egyre később vállalnak gyermeket. Ezzel csak egy baj van: éppen ezzel okozzák maguknak a legnagyobb törést, hiszen a húszas éveiket a legtöbben végigtanulják, utána éveken át zajlik a karrierépítés, majd mikor a csúcsra érne az ember, jön a baba. Jól van ez így? Ugye, hogy nem logikus! Márpedig egy baba érkezése mindenkinek az életét képes gyökerestül felforgatni, ezáltal a párkapcsolatok sem lesznek olyanok, mint régen. Hogy mi változik?
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Privát szféra? Maximum, ha alszik!

A babavállalás során az első és legfontosabb, ami változik egy párkapcsolatban, hogy a privát szféra, mint olyan, teljesen eltűnik. Ez különösen az anyukáknak okoz kellemetlenséget, akik sok esetben még a toalettre sem tudnak úgy elmenni, hogy ne kelljen megosztaniuk a helyiséget újszülött gyermekükkel. Nyilván alvásidőben lehet némi egyedül töltött idő, de az semmire nem elég, pláne nem kikapcsolódásra.

Így változtatja meg a párkapcsolatokat a baba érkezése! - 2. kép

Kettesben töltött idő? Majd talán 10 év múlva!

A kisbaba mellett ugyanis hosszú időre elfelejtheted, hogy kettesben tölts el valamennyi időt a pároddal. Nyilván a gyermek 2-3 éves korában a nagyszülők már besegíthetnek, és legalább egy-egy délutánra elszakadhatunk - hidd el, még a bevásárlás is megkönnyebbülés lesz -, azonban olyan klasszikus összebújós, spontán elutazós, igazán kettesben eltöltött idő már nem várható egy darabig. Ez elég rendesen próbára tehet sok kapcsolatot, így meg kell tudni kezelni a helyzetet, és az első években a túlélésre hajtani.

Közös utazás? Rémálom lesz!

Eddig miről szólt az utazás? Bepakolás, indulás, óriási élmények, hazatérés. Címszavakban persze. Ezután miként alakul majd, ha babával utazunk? Bepakolás a babának. Pelenkázás. Otthon felejtett holmik garmadája. Pelenkázás. Idegeskedés, stressz, kapkodás. Pelenkázás. Utazni próbálás. Pelenkázás. A nyaralás alatt 0-24 órás szolgálat, akárcsak otthon. Pelenkázás. Alvás helyett virrasztás, mert a baba új helyen nem fog tudni elaludni. Pelenkázás. Utazás hazafelé, majd érkezés. Aztán ismét pelenkázás...

Így változtatja meg a párkapcsolatokat a baba érkezése! - 3. kép

Házimunka? Meg kell osztani!

A házimunka a legtöbb kapcsolatot próbára teszi egy kisbaba érkezésekor, aminek az oka egyszerű: amit eddig csak a nő csinált, az most 90 százalékban a férfit terheli majd. Mert az első hónapokban a nőnek semmire nem lesz ideje, sok esetben még saját magára, még enni sem, nehogy takarítani. Ha tehát nem akarunk harcteret otthon, akkor fogadjunk takarítónőt - jó vicc, tudjuk -, vagy osszuk meg párunkkal a teendőket, esetleg kérjük meg családtagjainkat és barátainkat, hogy segítsenek.

Romantikázás? Ha a pelenkázás az...

A romantika túlzás nélkül az első, ami a kisbaba érkezésével kiveszik egy kapcsolatból. Ezt az állapotot is fontos megtanulni kezelni, hiszen nemcsak az életkörülmények, az egymáshoz való viszony is megváltozik. Ez nem jelenti azt, hogy soha nem lesz szex, soha nem lesz már összebújás vagy ölelkezés, de az a meghitt romantika biztosan kiveszik a kapcsolatból, ami a baba előtt jellemző volt. Sokan inkább emiatt depressziósak és lépnek félre, tehát azért próbáljunk meg ügyelni erre. Ha másra nincs is idő, legalább heti egy-két pár perces szex férjen bele.
 
3 hozzászólás

Pillangó • Pipi #3 • 7 hónapja, 1 hete

Ezért kell segítséget kérni nagy szülőktől vagy barátoktól. Nem szégyen segítséget kérni, így legalább nem fog tönkre menni a kapcsolat.

Zita.Péter • Überbrutál #2 • 7 hónapja, 1 hete és 1 napja

Természetes, hogy megváltoznak a dolgok és ilyenkor még jobban kell egy kapcsolaton dolgozni, hogy a párnak legyen ideje egy kicsit magára is, ne csak a gyerekekről szóljon az életük.

csillucs • Nagymester #1 • 7 hónapja, 1 hete és 2 napja

Nyilván megváltozik minden, de erre fel lehet készülni, ezért kell kvázi megtervezni mikor jöjjön a baba.