2019. február 20., szerda • Aladár, Álmos

Így kezdjünk neki a hozzátáplálásnak

Brauny , 2018. február 17.
Minden kisbaba életében egy rendkívül fontos fordulópont a hozzátáplálás megkezdése, vagyis amikor az anyatej és a tápszer mellett az első szilárdabb ételeket adjuk nekik. A kismamák rendszerint nagy aggodalommal indulnak neki ennek a folyamatnak, márpedig 3-4 hónapos korban ez a világ legtermészetesebb dolga, azonban mégis rendkívül lényeges a fokozatosság elve, hiszen kisbabánk szervezete még nagyon érzékeny az új ételekre.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Amit fontos még a hozzátáplálás előtt megjegyeznünk, hogy rendkívül lényeges a folyamatot úgy elindítani, hogy arra ne stresszeljünk rá, mert ha a kisbaba megérzi rajtunk a feszültséget, akkor ő is pánikolni fog, és negatívan reagál majd az újdonságra. Márpedig az új ételek számára örömet kell, hogy jelentsenek, egy olyan új élményt, amely meghatározza a későbbi életét és étkezési szokásait egyaránt. Lényeges, hogy a hozzátáplálást ne kezdjük se túl korán, se túl későn, a kisbaba szervezete 3-4 hónapos korban áll készen arra, hogy befogadjon más táplálékot is, de ha 5-6 hónaposan kezdjük el az új ételek adagolását, még akkor sem vagyunk elkésve.

Így kezdjünk neki a hozzátáplálásnak - 2. kép

Ha babánk elérte ezt a kort, fontos tudni, hogy mivel kezdhetjük a hozzátáplálást. Csak és kizárólag gyümölccsel indíthatjuk a folyamatot, azon belül is az almát szokták ajánlani a védőnők, mert arra a legtöbb ember nem allergiás. Persze ez nem jelenti azt, hogy rögtön szegény apróság szájába nyomunk egy egész érett almát, hiszen az óvatosság és a fokozatosság ebben az esetben is nagyon lényeges. Éppen emiatt először ne is pürét vásároljunk a picinek, hanem almalevet - kifejezetten babáknak valót -, amit persze facsarhatunk mi is neki otthon.

Az első hozzátáplálási próbálkozáskor így egyszerű levet kap a pici, de mindössze pár kanállal. Ez azért lényeges, mert meg kell néznünk, hogy nem allergiás-e mégis az almára. Ha nem jelentkeznek rajta kiütések, piros foltok, tüsszögés, esetleg légzési nehézség, akkor másnap ismét adhatunk neki egy kicsit többet, majd így folytatni tovább legalább 4-5 napon át. Ha a picinél nem jelentkezik allergiás reakció, jöhetnek a nagyobb adagok, majd az almapempő is, ha elfogadja, és csak ezt követően vezethetjük be az újabb ételeket.

Így kezdjünk neki a hozzátáplálásnak - 3. kép

A többi eledellel ugyanezt a fokozatosságot kell követnünk, mint az almával, hiszen egy allergiás reakciónak ilyen esetben akár kórház is lehet a vége. Persze nemcsak az aprólékosság, hanem az ételek megfelelő kiválasztása is fontos, így az alma után jöhet az őszibarack, aztán a burgonya, a sárgarépa, majd a sütőtök is. Ha babánk ezeket elfogadja, szinte biztos, hogy a későbbiekben sem lesz már problémája a többi finomsággal.
 
1 hozzászólás

becky • Messiás #1 • 1 éve, 1 hónapja és 3 napja

Van néhány makacs baba, nem mindig megy könnyen.