13 °C
enyhe eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Így készülj fel a suliszezonra!

2018. augusztus 26.
15.6251
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Pár nap múlva vége az idei nyárnak is, ami mindig egy rendkívül szomorú, ellenben reményekkel teli időszak, pláne az iskolásoknak, vagy az iskoláskorú gyermeket nevelő szülőknek, hiszen minden újabb tanév megkezdése egy újabb szint az életben, egy újabb lépcsőfok a felnőtté válás rögös útján. Persze a suliszezonra való felkészülés már kevésbé ennyire reménykeltő és élvezetes dolog, de most néhány hasznot tanáccsal azért megpróbáljuk enyhíteni az iskolakezdés nehézségeit.


1. Lemaradtál az akciókról? Vásárolj online!

Amennyiben az utolsó pillanatban keresel jó akciókat, akkor felejtsd el, ilyenkor ugyanis a legtöbb bolt bár papíron akcióz dolgokat, azonban gyakorlatilag ezek csak látszatakciók, a termékek árai nemhogy olcsóbbak, sokszor még drágábbak is lehetnek, a sok iskolakezdős cucc esetében pedig pár forint is hamar megdobhatja a végösszeget. Ha ezt el akarjuk kerülni, válasszunk valamilyen online boltot, hiszen ott kiszállítással együtt is garantáltan olcsóbban csaphatsz le komplett iskolakezdős csomagokra, mintha elmennél bármelyik multihoz. Ugyanez igaz a ruhákra, cipőkre és egyéb kellékekre is!

Így készülj fel a suliszezonra!  - 2. kép

2. Már augusztusban csöröghet az óra!


Ha megvagy a vásárlással, jöhet a felkészülés, hiszen a gyerekeket a nyári szünetben a legtöbb szülő elereszti egy kicsit, ezáltal később fekhetnek, tovább alhatnak, a jól bevált rendszer pedig általában felborul. Ezt érdemes lehet idejekorán normalizálni, különben nagyon nehéz dolgunk lesz az első héten, így már augusztus utolsó egy-két hetében vezessük be a reggeli ébresztést és este a korábbi fekvést. Először borzalmas lesz, de inkább nyáron viseljék el a gyerekek, amikor lehet hibázni vagy engedni még egy kicsit, mint iskolaidőben, amikor kötelező felkelni.

3. A lelki felkészítés nagyon fontos!

Ha a szervezet átállt, lelkileg is érdemes felkészíteni a gyerekeket az iskolára, ami különösen a kisebbeknél, az első osztályt kezdőknél rendkívül fontos. Ők ugyanis még nem tudják, hogy az iskolában milyen súlyos teher nehezedik majd a kis lelkükre, hogy mennyi kötelezettségük lesz, hogy az addigi aranyéletnek vége, a soha véget nem érő játék helyét pedig házi feladatok és kötöttségek veszik át. Sokszor juttassuk az eszükbe ezt a saját nyelvükön, válaszoljuk meg türelmesen a kérdéseiket, és nyugtassuk meg őket, hogy nincs mitől félniük, mi mindvégig ott leszünk velük és segítünk nekik.

Így készülj fel a suliszezonra!  - 3. kép

4. Jöhet egy kis tudásgyakorlat!


Ha nagyobb gyermekünk van, akkor nyilván már tudja, hogy mit várhat az iskolától, ezért neki a lelki felkészítés helyett, de sokkal inkább mellett inkább egy kis tudásgyakorlatot kellene tartanunk. Üljünk le vele, ismételjük át nagy vonalakban az előző évben tanultakat, és vegyünk szintfelmérő vagy tudásfejlesztő foglalkoztató füzeteket, melyek játékosan képesek segíteni a lurkókat abban, hogy minden téren visszaszokjanak a tanuláshoz.

5. Magadat is felkészítetted ugye?

Persze nem árt azért szülőként is felkészülni az iskolakezdésre, hiszen ez ránk legalább ugyanolyan nagy feladatot ró, mint gyermekeinkre. Nemcsak korábban kell kelnünk, hogy mindent összekészítsünk a lurkóknak, vagy hogy felügyeljük a reggeli készülődést, hanem alapvetően több türelemre lesz szükségünk, hogy a munka után segítsünk nekik a házi feladat elkészítésében, vagy éppen abban, hogy meghallgassuk a suliban átélt élményeket.
3 hozzászólás

csillucs

6 éve, 24 napja

Sosem gyakoroltam gyerekként a sulira. Úgyis hamar visszajönnek az emlékek.

válasz erre

EszterSzabadkai

6 éve, 24 napja

Emlékszem anno nagyon nehezen ment a visszaszokás. Főleg a korán kelés.

válasz erre

bettike

6 éve, 24 napja

Idén én is visszaülök a sulipadba, nem nagyon várom, de tudom hogy kell, hogy előrébb jussak. Már lassan mindent beszereztem. Utolsó héten mindig jó akciók vannak a nagy boltokban.

válasz erre