13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

Így készítsük fel a gyermeket az oltásra

2020. november 15.
28.3251
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Ha visszaidézzük magunkban a gyermekkori traumákat, akkor az oltások alighanem a mi emlékeinkben is élénken élnek, méghozzá nem meglepő módon, hiszen ezt valamiért minden apróság nehezen éli meg. Órákig lehetne beszélni arról, hogy miért van ez így, hogy miért tekinthető már-már ösztönszerűnek a tűtől való félelem a gyerekek körében, ugyanakkor az biztos, hogy a többség tart tőle, és ezzel nem szabad cukkolni őket, ezért nem bánthatjuk őket, mert csak még mélyebb lelki traumát idézhetünk elő ezzel. A szülő feladata ilyenkor, hogy felkészítse a picit az oltásra. Miként?


Beszéljünk neki róla sokat!

Az egészen apró, párhónapos gyermekek nyilván még nem fognak fel túl sokat a világból, így nekik felesleges túlmagyarázni egy ilyen helyzetet, de 3 éves kor környékén az apróságok már annyira érettek lehetnek, hogy könnyedén tudunk velük beszélgetni arról, hogy mi történik a doktor bácsinál. Ezt pedig bátran használjuk ki, és beszéljünk neki róla sokat, hiszen tudnia kell, hogy az orvos nem akar tőle rosszat, nem akar neki semmi bajt, ő segít gyógyulni, ha beteg, így az oltásra is hasonló okból kell sort keríteni.

Így készítsük fel a gyermeket az oltásra - 2. kép

Minél többször mondjuk el neki, hogy a doktor bácsinál minden rendben lesz, minél többször meséljük el az egész folyamatot, annál felkészületebben tud majd odaállni a nagy napon, ennek megfelelően elérhetjük, hogy már kis túlzással ő fogja megmondani az orvosnak, mit is csináljon vele. Nyilván az orvoson és a védőnőn is nagyon sok múlik ilyenkor, így ha a személyükkel nem vagyunk megelégedve, érdemes lehet váltani, másikat keresni annak érdekében, hogy arról az oldalról is partnerekre leljünk.

Játszunk doktorosat!

A szerepjátékozás a gyerekek életében rendkívül fontos ahhoz, hogy feldolgozzanak bizonyos helyzeteket, akár a múltban történt az, akár a jövőben fog megtörténni. Ennek köszönhetően érdemes lehet doktorosat játszani a gyermekünkkel annak érdekében, hogy játékos formában tudja meg, mi történik a rendelőben, miként zajlik az injekció beadása. Bátran játsszuk el vele a fertőtlenítést, a kis bökést - csípjük is meg egy icipicit -, és mondjuk el neki, hogy ez alig fáj, és csak néhány másodperc az egész.

Így készítsük fel a gyermeket az oltásra - 3. kép

Természetesen később fordítottan is hajtsuk végre az orvosos szerepjátékot, ennek megfelelően kérjük tőle, hogy legyen ő a doktorbácsi vagy a doktornéni és adjon nekünk egy oltást. Bírjuk hősiesen, és bár mondjuk el neki, hogy egy icipicit azért fájt, de egyáltalán nem féltünk, sőt teljesen kibírható az egész. Minél többet játsszuk ezt vele, annál kevésbé fog félni az orvostól.

Olvassunk vagy nézessünk vele kapcsolódó mesét!

Szerencsére ma már rengeteg könyv, rajzfilm és egyéb gyerekeknek való dolog érhető el magyar nyelven, ami kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy segítsen a piciknek leküzdeni az oltástól való félelmüket. Bár nem árt előtte megnézni vagy elolvasni ezeket felnőtt fejjel, mert sajnos akadnak köztük vállalhatatlan darabok, melyek csak jobban összezavarhatják gyermekünket, de többségük azért szerencsére hasznos segítség.
2 hozzászólás

Tekla

3 éve, 7 hónapja és 23 napja

Erre fel kell készíteni őket? Hiszen ez olyan természetes dolog, meg kicsi korukban is kapnak.

válasz erre

bababum

3 éve, 7 hónapja és 25 napja

Én nem is emlékszem h valaha is felkészítettek volna rá. Ez olyan természetes dolog.

válasz erre