17 °Cenyhe eső
2020. szeptember 26., szombat • Jusztina

Így ismerheted fel, hogy kreatív a gyereked

Brauny , 2020. augusztus 09.
Bár elég nyilvánvaló, hogy a gyerekek úgy különböznek egymástól, mint a kavicsok a kis patakban, de alapvető tulajdonságaikat tekintve azért különféle csoportokba oszthatók, így beszélhetünk például olyan kicsikről, akik kreatívabbak, mint az átlag. Ők az igazi lelki gazdagok, az örök álmodozók, korunk leendő művészei és alkotói, az új ötletek teremtői, a forradalmárok. Ezt nem lehet ráerőltetni egyetlen emberre sem, valaki vagy így születik, vagy nem. Hogy a te gyermeked ilyen? Így ismerheted fel:
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Játékosabbak

A mai gyerekek egy része már képtelen játszani, a többség pedig az óvoda nagycsoportjában már jellemzően inkább a tanulásos feladatokra koncentrálnak, a szerepjáték, a hagyományos játék már nem jellemzi őket. A kreatív gyerekek ezen a téren különböznek, ők sokkal játékosabbak, ezáltal nyitottabbak is, mint az átlag, számukra minden nap, minden egyes cselekedet, még az evés vagy a fogmosás sem más, mint játék. Ez viszont nem baj, ők rengeteget tanulhatnak mindebből!

Így ismerheted fel, hogy kreatív a gyereked - 2. kép

Koncentrált érdeklődi körük van

A normál gyerekek milyenek? Megijesztik a szülőt azzal, hogy egyik héten még ez, másik héten még az érdekli őket. A kreatív kicsik azonban célirányosabbak ennél, koncentrált az érdeklődési körük, már egészen fiatalon el tudják dönteni, hogy éppen akkor mi a fontos számukra. Ez nem azt jelenti, hogy nem érdekli őket rengeteg dolog, sokkal inkább azt, hogy ha azon a héten mozdonyvezetők akarnak lenni, akkor azért mindent elkövetnek majd.

Koncentráltabbak a feladatok teljesítésekor is

Nemcsak az érdeklődésüket tudják jobban összpontosítani a kreatív gyerekek, hanem a feladatmegoldási képességük egyaránt ilyen tulajdonsággal írható le. Képtelenek egyszerre több dologra figyelni, csak egyvalamire tudnak koncentrálni, ellenben azt maximális energia befektetésével végzik. Nem olyan nagy baj ez, mint amilyennek gyakran elsőre tűnik!

Így ismerheted fel, hogy kreatív a gyereked - 3. kép

Mindig csak álmodoznak

Az álmodozást sok szülő negatívumnak teszi, pedig nincs is szebb vagy jobb dolog annál, mintha szárnyal a gyermek képzelete, arról nem is beszélve, hogy ez bizony a kreativitás egyik alapja. A gyerekek ilyenkor szabadon megtehetnek bármit, egységesítik a tudást, az emlékeket, illetve az álmokat, miközben olyan ötleteik születnek ebben a tudatállapotban, ami nekünk sem jutott volna eszünkbe. Néha kicsit idegesítő, hogy a gyereknek többször kell szólni, ha szeretnénk valamit, hogy nem figyel oda elsőre ránk, gyakran elkalandozik a figyelme, de ez nem feltétlenül baj még ebben a korban. Sőt!

Szabadszájúak

A kreatív gyermekek egyik ismérve, hogy mindig kimondják, amit gondolnak, mert elég bátrak ahhoz, hogy nézeteiket és elképzeléseiket a világ elé tárják, még akkor is, ha a hallgatóközönség éppen egy vadidegen ember vagy gyermek, aki egy kukkot sem ért abból, hogy a mi apróságunk miféle tervet vázolt fel neki éppen. Az ilyen apróságokat ez nem érdekli, ők nem állnak be a sorba, ki is lógnak onnan, ha megpróbálják, de ez így van jól!
 
1 hozzászólás

Sandy • Messiás #1 • 1 hónapja, 2 hete és 4 napja

Ez általában hamar kiderül egy gyereknél.