2019. május 19., vasárnap • Ivó, Milán

Így birkózz meg az anyaság nehézségeivel!

Brauny , 2018. október 07.
Anyának lenni a világ egyik legnehezebb dolga, de nem is annyira a szülői feladatok ellátása miatt, hanem azért, mert az anyaságnak bizony rengeteg nehézsége van, és most nem is annyira a szülésre kell itt gondolni, hanem többek között például annak az elfogadására, hogy egy babával már soha nem lesz olyan az életünk, mint régen. Ezt sokan drasztikusan, sőt nem ritkán sokkolóan élik meg, és ha te is tartasz egy kicsit a dologtól, akkor engedd meg, hogy adjunk pár tuti tippet.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Készülj fel rá!

Bár sokak szerint erre nem igazán lehet felkészülni, hiszen az anyaság egy olyan élethelyzet, ami ha újdonság a számunkra, akkor szinte el sem tudjuk képzelni, hogy milyen lehet, ha soha nem leszünk egyedül, ha nem lesz időnk még WC-re sem elmenni, ha nem tudunk lépni sem a gyerektől, aludni vagy pihenni pedig pláne. Leginkább ezekre a dolgokra érdemes felkészülni, ezáltal például rengeteg pihenéssel, vagy olyan dolgokkal, melyekre éveken át biztos nem lesz lehetőségünk. Olvass el egy jó könyvet, ülj órákat a kádban, vagy csak élvezd a magányt, ezek ugyanis nemsokára nagy kincsek lesznek.

Így birkózz meg az anyaság nehézségeivel! - 2. kép

2. Tudatosítsd, hogy minden megváltozik!

Ha megvan az úgynevezett bakancslistád, akkor ideje apránként tudatosítani, hogy a baba születésével minden megváltozik. Tényleg minden! Nem is gondolnád, de a felelősség lesz a legkisebb bajod, miután több napon át tartó párórás alvások után próbálod kézben tartani a dolgokat, de rájössz arra, hogy ez nem fog menni, mert vagy a baba, vagy a háztartás, hogy csak egy dolgot említsünk a sok közül. Hogy munka? Azt pedig végképp felejtsd el! Csak akkor vállalj gyermeket, ha 100 százalékosan képes leszel neki szentelni az idődet és az életedet!

3. A megfelelő partner nagyon fontos!

Persze a dolgodon sokat segíthet, ha megfelelő partnered van, aki nemcsak ugyanúgy akarja a gyermeket, de mindemellett nem jár el otthonról állandóan, és hajlandó segíteni a babával, vagy a háztartásban. Egy főzés, mosás, takarítás, vagy csak egy-két óra a kicsivel neked már óriási segítség lehet mind a pihenésben, mind abban, hogy behozd az esetleges lemaradást például a házimunkában.

Így birkózz meg az anyaság nehézségeivel! - 3. kép

4. A nagyszülőket is vond be bátran!

Ha a pici már nagyobb, ezáltal megbarátkozik másokkal, vagy csak szimplán jól alszik, akkor a nagyszülőket is érdemes mielőbb bevonni a gyermeknevelésbe. Egyrészt ők nagy örömmel segítenek, amiben csak tudnak - már ha jó szülők voltak persze, hiszen sajnos vannak kivételek -, másrészt velük is hadd ismerkedjen a gyermek. Ha csak egy órára is le tudjuk passzolni őket, az már elég arra, hogy elmenjünk mozogni, vásárolni vagy csak szimplán nyugodtan enni és kávézni egyet, hiszen hiába tűnik most még őrültségnek, de egy gyerek mellett már a vásárlás is kikapcsolódás lesz.

5. Mielőbb szoktasd társasághoz a picit!

Sok anya azzal rontja el a dolgot, hogy a gyermekét mindentől és mindenkitől meg akarja óvni, pedig ezek az apróságok nagyon jól bírják a zajt és a társaságot is egy bizonyos mértékig. Felzaklatni őket nyilván nem szabad, ellenben ha elmegyünk a barátnőkkel egyet kávézni, vagy kimozdulnánk egy kisebb utazásért, ne hagyjuk otthon a picit, hadd szokja, hogy ő is megy, hogy ő is mozdul, hiszen így neked is egyszerűbb lesz visszaszoknod a régi kerékvágásba.
 
1 hozzászólás

moni1294 • Überbrutál #1 • 7 hónapja, 3 hete és 6 napja

Ezzel nem lehet nagyon megbírkózni. Ezzel együtt kell élni.