11 °C
erős felhőzet
2024. április 26., péntek
Ervin

Hisztis a gyerek? Nyugi, majd kinövi!

2018. április 07.
12.8421
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A gyereknevelés nagyon gyakran rendkívül nehéz szakma, sőt talán a legnehezebb a világon, pláne abban az esetben, ha nem egy áldott jó gyerekkel áldott meg minket az ég, hanem egy türelmetlen, gyakran hisztis csöppséggel. Sok szülő érzi ilyenkor magát úgy, hogy valamit talán elrontott, hogy nincs türelme tovább csinálni mindezt, a mindennapi hisztirohamok szinte kikészítik az idegrendszerét. Hogy a másik gyereke soha nem hisztizik? Jaj, dehogynem, meg kell nyugodni, minden gyerek hisztis, ki kevésbé, ki jobban, de nem kell emiatt aggódni, inkább a helyén kezelni a dolgot.


Egyáltalán miért is aggaszt minket az, hogy a gyerek önmagából kikelve ordít? Nyilván pont ezért, mert az ordítás zavaró, pláne ha pitiáner dolog miatt történik, és akár lázas állapotig tart, esetleg egy egész napon át elhúzódik kisebb-nagyobb intenzitással. Mitől van ez? Ne feledjük: a hiszti mindig valamilyen indulatkezelési zavart jelent a gyermek esetében, tehát a kicsi képtelen kezelni az érzelmeit, és emiatt elveszíti az önkontrollt. Ilyenkor teljesen kikapcsol, hiába próbáljuk, nem tudjuk sem megnyugtatni, sem érvekkel meggyőzni, tehát meg kell akadályozni a dolgot.

Hisztis a gyerek? Nyugi, majd kinövi! - 2. kép

Ehhez azonban tudni kell, hogy mi váltja ki mindezt a gyerekből! Példának okáért sok esetben csak a fáradtság, ha a pici nem alszik eleget, esetleg már közel jár a lefekvés időszaka, netán túl sok inger érte a nap folyamán. Kiválthatja még részéről meg nem nevezhető harag is, amikor a gyermeket elkezdik zavarni azok a határok, melyek közé a szülői szigorral megpróbáltuk beszorítani, esetleg hiába próbál közölni valamit, nem tudjuk megérteni. Az egyik leggyakoribb ok azonban az, hogy ha a gyermek nem kap meg valamit, és ezért hisztizni kezd, melynek megfelelő kezelése nagyon fontos, hiszen ha az apróság ráébred arra, hogy ezzel célt ér el, akkor eszköztárának részévé válik.

A hisztikezelés során meg kell tanítanunk tehát a gyereket arra, hogy a düh nem rossz dolog, csak meg kell tanulni azt kontrollálni és helyesen viselni. Ha a kezelés hatásos, a hisztik ritkábbá válnak és el-elmaradoznak, de ne ringassuk magunkat álmokba, vannak gyerekek, akik még 5-6 évesen is gyakran hisztiznek, pláne abban az esetben, ha valami lényeges változás következik be az életében, például elváló szülők vagy kisebb testvér születése. Bármelyik életkorban is van a pici, fontos belevenni a nevelésbe több hisztikezelő módszert.

Hisztis a gyerek? Nyugi, majd kinövi! - 3. kép

Ilyen például egy dühöngő kialakítása, ahová a pici elvonulhat, megpüfölhet pár plüssállatot, vagy csak szimplán bánkódhat, gondolkodhat egy kicsit. Mielőtt a hiszti kitörne, érdemes ide küldeni a gyereket. A hisztis gyerek nagyon sokszor csak figyelemre és biztonságra vágyik, mielőtt tehát kitörne a pánik, öleljük meg, maradjunk higgadtak és súgjuk a fülébe, hogy tudjuk, most nagyon mérges, de együtt megoldjátok a problémát. Az egyik leghatásosabb módszer azonban mind közül, ha eltereljük a pici figyelmét és az indulat kiváltóját. Gyors témaváltások, gyors játékváltások, vagy csak olyan módszerek kitalálása, miszerint mérgesen tapsolni vagy ugrálni szabad, de csapkodni nem, mind-mind jó alternatíva lehet a hiszti megszüntetésére.
2 hozzászólás

EszterSzabadkai

6 éve, 6 hónapja és 26 napja

Sokszor mondjuk a szülő a hibás, túlságosan engedékeny vagy éppen elkapatta a gyerekét és nem biztos hogy minden esetben kinövi a gyerek.

válasz erre

hemberender

6 éve, 6 hónapja és 27 napja

Néha nem árt egy kisebb pofon ilyenkor. Valahogy meg kell nyugtatni a gyereket. És néha nincs más út.

válasz erre