14 °C
közepes eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Hasznos tippek, ha nem akarsz zsarnokot a gyerekedből

2020. október 25.
34.2201
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Rengeteg szülő esik abba a hibába, hogy úgy próbál meg jó lenni a gyermekéhez, hogy mindent megenged neki. Nem szól rá, nem dorgálja meg, nem jut el még addig sem, hogy egy kicsit meghúzza a haját, hiszen a manapság terjengő beteges elméletek szerint az már nem politikailag korrekt vagy sérti a gyerek jogait. Csakhogy ez a határozatlanság azt eredményezi majd, hogy a szülők egy igazi kis zsarnokot nevelnek a gyerekükből, akivel nem tudnak majd együttműködni, nem tudják szabályozni, nevelni, sőt odáig fajul a dolog, hogy már 4-5 évesen felesel, csapkod, verekszik. El akarod kerülni? Íme pár tipp hozzá!


Fegyelmezni tudni kell!

Nyilván nem úgy, hogy megverjük a gyermeket, hiszen a fegyelmezés és a fizikai bántalmazás olyan távol állnak egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől. A fegyelmezés lehet kompromisszumos is, ami nyilván fárasztóbb, mint ráhagyni a dolgot a gyereknek vagy odacsapni egyet, de az egyik leghatásosabb megoldás, ha el akarjuk kerülni azt, hogy a pici igazi zsarnokká változzon.

Hasznos tippek, ha nem akarsz zsarnokot a gyerekedből - 2. kép

Ne féljünk a hangos szótól!

A kiabálás az egyik olyan módszer, amit bátran alkalmazzunk gyermekünkkel szemben, hiszen ezzel tudjuk éreztetni a legjobban, hogy mi vagyunk az alfahímek, a mi szavunk számít. Persze soha ne félemlítsük meg, de ha készakarva rombol, ha fájdalmat okoz nekünk - akár fizikálisan, akár mentálisan -, akkor meg kell mutatnunk neki, hogy eddig és nem tovább, mert ha nincsenek határok, akkor azt a gyerek később kihasználja majd. Méghozzá egyre többször és egyre arcátlanabb módon, ahonnan már nagyon nehéz lesz visszafordulni.

A rosszalkodást csírájában el kell fojtani!

Minden gyerek szeret rosszalkodni, azonban fontos különbséget tenni az egyes fokozatok között. Ami azonban lényeges ezen a téren, hogy ha rosszat csinál a kicsi, akkor soha ne nevessünk rajta, soha ne mosolyogjunk a butaságokon, mert azzal ösztönözzük a kicsit. Mutassunk neki utat, mondjuk meg neki, hogy mi a rossz és mi a jó, és ismételjük el ezt annyiszor, ahányszor csak szükséges.

Hasznos tippek, ha nem akarsz zsarnokot a gyerekedből - 3. kép

Büntetés igenis kell!

A büntetéstől minden szülő irtózik. Nem véletlenül, hiszen senki sem szeret megvonni dolgokat a gyerekétől, márpedig erre néha szükség van, hiszen nem lehet következmények nélkül minden rossztett. Még ha időközben enyhítünk is a büntetésen, de büntetni igenis kell! Persze ennek megvannak a szabályai, soha ne vonjuk meg tőle például a szeretetünket, vagy olyan dolgokat, mint az estimese, de például az édesség vagy a telefon már kiváló eszközök lehetnek ilyenkor a kezünkben. Ha legközelebb rosszalkodna, elegendő lehet csak eszébe juttatni ezt!

A kompromisszumosság fontos!

Ha nem akarunk zsarnoki tulajdonságokkal rendelkező gyermeket, akkor elengedhetetlen lesz, hogy a picivel szót értsünk, méghozzá bármikor. A kompromisszumosság annyira lényeges ezen a téren, hogy hosszabb távon megtaníthatjuk vele a gyermeket arra, hogy nemcsak mindig a szülőnek kell engednie, hanem neki is. Ezt a gyerek kezelhetősége mellett azért is érdemes megtanítani neki, mert később bizony nagy használt veheti a mindennapokban.
nincs még hozzászólás