9 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Hasznos tippek, ha nem akar hajat mosni a gyerek

2020. július 08.
3.5281
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Rengeteg szülő úgy gondolja, hogy a kisbabákkal a legnehezebb, azonban ahogy növekszik a gyermek, úgy döbbennek rá arra, hogy ezzel együtt sokasodnak a kapcsolódó problémák is. Amíg ugyanis a pici tényleg pici, gyakorlatilag csak eszik és alszik, mi döntünk arról, mikor fürdik, mikor mos hajat, mikor és mit vesz fel. Nagyjából 2-3 éves kor között azonban beköszönt az első dackorszak, ahol mindez megszűnik, és olyan alapvető tevékenységek is nehézséget okoznak, mint a hajmosás. Hogy mit tehetünk, ha nem akar hajat mosni a gyerek? Íme néhány tuti tipp!


1. Lássa, ahogy mások hajat mosnak!

Ma már dugig van a Youtube olyan videókkal, melyen gyermekek fürdenek és mosnak hajat. Ezek kiváló iránymutatók lehetnek a mi gyermekünk számára is, hiszen ilyenkor a saját szemével láthatja, hogy a hajmosás nem rossz dolog, hogy mások ugyanúgy csinálják, méghozzá sírás és minden egyéb problémázás nélkül. Ha megtetszik neki valami az egyik videón - hajmosós játékok - próbáljuk meg beszerezni, de az is sokat segíthet, amennyiben minket megnéz hajmosás közben.

Hasznos tippek, ha nem akar hajat mosni a gyerek  - 2. kép

2. Próbáljuk meg játékosan!

A gyerekek élete a játék, ami azt jelenti, hogy a hajmosás tekintetében is rendkívül lényeges lesz a játékos tálalás. A hajmosáshoz rengeteg szuper játékot tudunk felépíteni, amihez ugyan rengeteg türelem és kreativitás szükségeltetik, ellenben biztosan ráakadunk olyan megoldásokra, melyek működhetnek. Játszik például azt, hogy ő a virág, akit meglocsol a friss tavaszi eső, vagy vigyünk be vele egy babát a kádba, és először mossuk meg az ő haját, hogy láss: nincs mitől félnie.

3. Intézzük úgy, hogy ne vegye észre!

Az apróságok rendkívül módon bele tudnak merülni a játékba fürdés közben. Olyannyira, hogy közben valóban teljesen kizárják a külvilágot. Ezt kell felismernünk, majd a megfelelő időben lecsapnunk ahhoz, hogy a pici gyakorlatilag észre se vegye: éppen megmossuk a haját. Merthogy ha nem jelentjük be, nem biztos, hogy tudni fogja, mi történik vele, pláne abban az esetben, ha finoman, csendesen, énekelgetve mossuk meg a fejecskéjét, amihez nem kell sampont sem használni, esetükben még az nagyon nem lényeg.

Hasznos tippek, ha nem akar hajat mosni a gyerek  - 3. kép

4. Ha van tesó, ő is segíthet!

Rengeteget segíthet a probléma leküzdésében, ha a dacos apróságnak van egy kistestvére. Ő ugyanis általában egyfajta példakép, egy ideál, és ha ő valamit bevállal, akkor azzal szemben a picinek sem lesz ellenvetése. Amennyiben elég idős hozzá, a nagyobb tesóval meg tudjuk beszélni, hogy legyen ügyes, hogy mutasson példát, így az egészből egy közös hajmosás kerekedhet.

5. Ha másként nem megy, mossunk hajat alvás közben!

Persze vannak olyan makacs apróságok, akik már attól ordítanak, ha vizet látnak, és még a fürdetés is gyakran okoz problémát emiatt, nemhogy a hajmosás. Ilyenkor egyet tehetünk: mossunk hajat nekik akkor, amikor alszanak. Hogy felébrednek? Nem fognak, ha rögtön az elalvás utáni időszakot célozzuk meg, amikor elképesztően mélyen tudnak aludni. A hajmosást ilyenkor szivaccsal, kevés vízzel intézzük, mindemellett pedig természetesen a szárításról is bátran gondoskodjunk, a búgó hang nem zavarja az intenzíven alvó piciket. Ha mégis, majd visszaalszanak.
1 hozzászólás

Gizus

4 éve, 1 hónapja és 7 napja

Nálunk a fürdés sem egyszerű. Mindig valamit ki kell találni.

válasz erre