13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

Hasznos tippek, ha kisfiúnknak letapadt a fitymája

2017. augusztus 13.
11.4971
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A kisfiús szülők egyik rémálma minden túlzás nélkül a letapadt fityma, ami sokak szerint annyira cikis téma, hogy gyakran még az anyukák sem beszélnek erről egymás között, márpedig a legtöbb kisfiút kisebb vagy nagyobb formában érinti. Valakiknél a probléma magától megoldódik, másoknál azonban beavatkozásra van szükség, de hogy mégis mit kell tudni minderről, annak az alábbiakban jártunk utána egy kicsit alaposabban!


Mit nevezünk letapadt fitymának és mitől alakul ki?

A fityma újszülött korban a legtöbb fiúnál nem mozgatható olyan szabadon, mint felnőttként, lévén hozzátapad a makkhoz, méghozzá azzal a céllal, hogy megvédje azt a sérülésektől. Ilyenkor tilos bántani és húzogatni, de azonnal orvoshoz kell fordulni, ha azt tapasztaljuk, hogy a gyerek képtelen tőle pisilni, esetleg a vízsugár nem egyenes ívben hagyja el a nemi szervet. Fontos, hogy a letapadás nem fitymaszűkület! Erről ugyanis akkor beszélünk, ha az előbőr annyira szűk, hogy az a makkról nem húzható hátra. Ezt minden esetben műtéttel orvosolják, míg az egyszerű letapadás teljesen normális, ami házi módszerekkel vagy egy kis orvosi segítséggel kezelhető.

Hasznos tippek, ha kisfiúnknak letapadt a fitymája - 2. kép

Mikor kell foglalkozni a letapadó fitymával?


A letapadó fitymával a szaktanácsadás szerint egyéves kornál korábban nem kell foglalkozni, de később lényeges, ezáltal a szülő feladata, hogy tisztálkodáskor a bőrt finoman hátrahúzza a kisfiú nemi szervén, de kizárólag addig, amíg az erőltetés nélkül megy. Ezt sokan elmulasztják megtenni - mert a védőnők 99 százaléka nem hívja fel rá a figyelmet -, holott ha időben megkezdődik a folyamat, rendszerint a fityma magától elereszt. Fontos azonban, hogy soha ne erőltessük, adjunk neki időt, mert berepedés keletkezhet, ami viszont valóban szűkületet idézhet elő.

Miért fontos a kezelés?

A fitymaletapadás kezelését azért érdemes minél előbb megkezdeni, mert később csak nagyobb fájdalommal és traumával lehet rendezni az egyébként egyszerű problémát. Ennél is lényeges, hogy a letapadt előbőr alatt nem lehet tisztán tartani a nemi szervet, ami így begyulladhat, és óriási fájdalmat okozhat. Ezen felül a letapadó fityma sok esetben tinédzserkorig is megmaradhat - ritka eset - és így a gyermek első szexuális próbálkozásai során komoly kellemetlenségek léphetnek fel, sőt mi több, későbbi szexuális életére is negatív hatást gyakorolhat mindez.

Hasznos tippek, ha kisfiúnknak letapadt a fitymája - 3. kép

Mikor szükséges a beavatkozás?


Ezzel kapcsolatban szinte majdnem minden orvos mást mond. A legtöbb gyerekorvos folyamatosan ellenőrzi a kisfiúk nemi szervét, és ha problémát talál, azt rendszerint jelenti a szülőnek. Általános határ tehát nincs, ellenben érdemes a lehető legkorábban elvégezni a beavatkozást, mert a gyerek azt sokkal kisebb traumaként éli meg, hiszen minden egyes módszer kisebb-nagyobb fájdalommal jár - pláne a későbbiekben. A lehetőségek között találjuk a leválasztást és a visszahúzást, amelyeket végezhetik érzéstelenítéssel vagy érzéstelenítés nélkül is, lényegük pedig, hogy kézzel vagy speciális csipesszel a fityma erőhatás segítségével kerül lerántásra a makkról. Ritka esetben használnak úgynevezett szondás megoldást is, amikor a makk és a fityma közé egy szondát vezetnek, hogy így válasszák el egymástól a kettőt.

Persze vannak alternatív módszerek is, mint a különféle kenőcsök, de a leghatásosabb minden esetben az, ha már csecsemőkorban nekilátunk a fityma tornáztatásának, amivel elkerülhető a probléma.
1 hozzászólás

mokus84

7 éve, 2 hónapja és 11 napja

Erről nem sokan beszélnek, pedig hasznos tudni.

válasz erre