9 °C
tiszta égbolt
2024. április 26., péntek
Ervin

Hasznos tanácsok szülőknek a gyerekek online oktatásához

2020. március 22.
19.8181
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy egészen új helyzettel találkozhatnak a szülők a koronavírushoz köthető intézkedések miatt, ezáltal míg évekkel ezelőtt csak beszéltek róla, addig a vészhelyzet hatására itthon is bevezették a napokban az online oktatást, aminek részeként gyakorlatilag anyuka és apuka lesz a tanár, és a valódi tanítók útmutatása szerint kell átadnia az alapvető tudásanyagot. Bár a nagyobb gyermekek esetében az online oktatás behozatala nem okoz különösebb problémát, az alsó tagozatos gyermekek esetében azonban a szülőknek nagyon oda kell figyelniük, és segíteni minden egyes lépést. Ehhez adnánk most néhány hasznos tanácsot!


Bátran kérj segítséget!

Merthogy ez nemcsak számodra új helyzet, hanem minden más szülőnek, sőt a tanároknak egyaránt, tehát senki sem fogja a fejedet venni, ha esetleg kérdésed van, vagy nem megy valami. Bár a határidők gyakran szorosaknak tűnhetnek, azonban aggodalomra semmi ok, egyelőre mindenki toleráns, pláne annak reményében, hogy pár napon belül talán vége ennek az egész szörnyűségnek. Segítséget a legkönnyebben mindig az érintett oktatási intézmény, illetve a közvetlen szaktanár adhat, így mindig ott kezdjünk elsőként kopogtatni.

Hasznos tanácsok szülőknek a gyerekek online oktatásához - 2. kép

Gyorsítsd fel az otthoni gépet!

Merthogy kapkodni ugyan nem szükséges, viszont nem árt, ha egy élő bejelentkezés, egy csoportos beszélgetés vagy valami nagyobb erőforrást igénylő feladat minden különösebb probléma nélkül futtatható lesz. Ehhez elengedhetetlen felgyorsítani egy kicsikét az otthoni számítógépet, ha már nem mai darab. Ehhez jó, ha van a családban egy informatikus, vagy aki jobban ért a gépekhez, hiszen néhány egyszerű praktikával és beállítással, valamint egy-egy programmal már rengeteget tehetünk a könnyedebb online tanulásért.

Gyakorold a géphasználat alapjait a gyerekkel!

Ha gyermekedet eddig távol tartottad a számítógéptől, esetleg egyáltalán nem érdekelte a dolog, akkor itt az ideje egy kicsit leülni vele, és megismertetni olyan alapvető programokkal és funkciókkal, melyek lényegesek lehetnek. Számunkra például talán alapvető, hol kell hangot adni a számítógépe, hol indul a böngésző, vagy miként működik például az egér és a billentyűzet, de egy elsős vagy másodikos gyermek esetében korántsem ennyire egyszerű az egész, így számukra lényeges lehet némi oktatás a részünkről.

Hasznos tanácsok szülőknek a gyerekek online oktatásához - 3. kép

A kötelező feladatokon felül is gyakoroljatok!

Merthogy senki se ringassa magát hiú álmokba, ez az online oktatás gyakorlatilag csak arra lesz alkalmas, hogy ne kelljen a gyerekeknek elvenni a nyári szünet egy részét. Teljesen felkészületlenül érte a dolog a magyar oktatási rendszert és a pedagógusokat is, akik maguk sem tudják még, mit lehet így elérni - az első eredmények sajnos siralmasak, ezt pedig közvetlen tapasztalatból állítjuk -, ezáltal az alapvető tudásanyag átadása, megoldása és módszertana önmagában nem elegendő, hogy megragadjanak az új ismeretek, lényeges lesz sokat gyakorolni is a gyerekekkel.

A biztonságos internetezést is fontos szóba hozni!

Bár egyedül a gyerekek még nem fogják használni az internetet, de az online oktatás testközelbe kerülésével eljött az idő, hogy ezt is szóba hozzuk - nem csak a kisebb korosztály számára. Beszéljünk a csalókról, a vírusokról, a reklámokhoz köthető átverésekről, a közösségi oldalak hátulütőiről, hogy ha esetleg egyedül hagyjuk ott gyakorolni a gép előtt, és elkalandozik néha kicsit, akkor se legyen veszélyben.
1 hozzászólás

Zita.Péter

4 éve, 5 hónapja és 10 napja

Senkinek sem könnyű ebben a helyzetben, a gyerekeknek se.

válasz erre