9 °Cszórványos felhőzet
2020. október 22., csütörtök • Előd

Ha rágja a körmét a gyerek

Brauny , 2015. január 25.
Nagyon sok felnőttnek okoz még mindig általános problémát a körömrágás jelensége, amit általánosságban szinte mindenki a gyerekkorából vitt magával, többnyire egy feldolgozatlan lelki problémával. A körömrágás azonban nagy inkább a gyermekeknél jellemző probléma, amivel sok szülő nem tud mit kezdeni. Az első és legfontosabb, hogy egyszer tisztázzuk, vajon mi állhat a háttérben!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 Ha rágja a körmét a gyerek - 2. kép

A gyermekkori körömrágás már egészen korán, akár 2-3 éves korban is megjelenhet. Ha ilyen korán jellemzővé válik, az általában annak köszönhető, hogy a kisgyermek leszokott a cumiról, és az ujja folyamatosan a szájában van, ha pedig már ott van, akkor rágja is, többnyire a körmét. Ez ilyenkor általában ösztönös cselekedet, nem érdemes mögötte lelki problémákat keresni - ritkán előfordulhat -, egy kis odafigyeléssel, illetve a körmök alapos, gyakori levágásával megszüntethető. Amennyiben a probléma 6-7 éves korban is fennáll, illetve gyakorivá válik, az már gyanakvásra ad okot, a gyermek ilyenkor ugyanis már valami lelki problémát próbál ilyen formában pótolni, így akarja megnyugtatni magát.

Sok szülő megijed, ha lelki problémákról van szó, de nem feltétlenül a nevelési módszerben kell keresnünk a hibát. A gyermekeket 6-7 éves korban rengeteg változás, feszültséggel és stresszel járó időszak éri, ott az iskola, az új elvárások, amelyek mind arra késztethetik őt, hogy valami pótcselekvést találjon. Míg a felnőttek ilyenkor alkoholhoz, esetleg cigarettához nyúlnak, addig a gyermekek a saját ujjukhoz és körmükhöz, ami egyfajta kisbabás nyugalmat ad nekik. A körömrágásra oda kell figyelni, pláne abban az esetben, ha már más problémák, például hasfájás, alvási-, esetleg viselkedési gondok járnak vele együtt, ilyenkor ugyanis vélhetően valami nagyobb pszichikai gond áll a háttérben.

Ha rágja a körmét a gyerek - 3. kép


Hogy mit tehet ilyenkor a szülő?

 A legfontosabb, hogy a gyereket soha ne büntessük azért, mert rágja a körmét, ezzel ugyanis csak rontunk a helyzeten, dackorszakban pedig már csak azért is a szájába fogja vinni a kezét, hogy minket bosszantson.
 Gondoskodjunk arról, hogy a gyereknek mindig simák, rövidek legyenek a körmei, ha kell, reszeljük le, ragasszunk rá vicces sebtapaszt, vagy körömmatricát, ami segíthet.
 Ha szerintünk lelki okai vannak a körömrágásnak, próbáljuk meg kideríteni, beszélni a gyerekkel, és megnyugtatni őt, biztosítani maximális támogatásunkról.
 Sokat segíthet a lelki traumák enyhítésében, ha többet foglalkozunk a gyerekkel, közös családi programokat szervezünk, hogy eltereljük a figyelmét a problémáról, és foglaljuk le minél többször a kis kezecskéket, hogy még csak eszébe se jusson a szájába vinni őket.
 Sokaknál bevált módszer a keserű lakkok alkalmazása, amivel legalább azt elkerülhetjük, hogy a gyerek a szájába vigye az ujját. Ezzel probléma, hogy a valódi okot soha nem szüntetjük meg, így ha lelki problémák vannak a háttérben, nyugodtan kérjük pszichológus tanácsát, mert ezek a gondok akár felnőttkorig is elkísérhetik a gyereket.
 
3 hozzászólás

kpal • Nagymester #3 • 6 éve, 2 hónapja és 24 napja

Én nagyon-nagyon ritkán szoktam

Gizus • Überbrutál #2 • 6 éve, 2 hónapja és 24 napja

A körömmatrica tényleg jó ötlet!

leoni • Messiás #1 • 6 éve, 2 hónapja és 24 napja

Sajnos én még most is szoktam rágni, de éppen ezért szoktam kifesteni.