13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

Ha nehezen jön a kisbaba széklete...

2020. február 12.
11.9791
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A kisbabák és a kisgyermekek esetében az anyagcsere rendkívül kényes téma. Az anyukák nagyon pontosan nyomon követik, hogy apróságuknak mikor és mennyi széklete volt, hiszen rendkívül lényeges dolog mindez ahhoz, hogy kiegyensúlyozott életet élhessenek és a későbbiekben rendszeres el tudjanak menni WC-re. Vannak azonban olyan esetek, amikor a kisbabák vagy a kisgyermekek anyagcseréje felborul, nem tudnak, vagy csak nagyon nehezen székletet üríteni. Hogy mivel tudjuk megkönnyíteni a dolgukat?


Először is ellenőrizzük az étrendjüket

Ha a kisbaba széklete túl kemény, akkor érdemes megnézni az étrendjét, hiszen ha nem jut elég rosthoz a pici, esetleg túl kevés folyadékot iszik, akkor jelentkezhet szorulás. Érdemes erre odafigyelni, mert rengeteget segíthetünk vele sok gyümölccsel és probiotikumot tartalmazó joghurttal. Folyadékból fontos, hogy leginkább tiszta vizet adjunk neki, esetleg valamilyen száz százalékos, rostos gyümölcslevet, ami segíti meggyorsítani ezt a folyamatot, és puhítani a végterméket.

Ha nehezen jön a kisbaba széklete... - 2. kép

Mindig legyünk türelmesek a picivel

Ha a gyermek nehezen kakil, akkor nagyon türelmesnek kell lennünk vele. Ha valami fájdalmas beavatkozást alkalmazunk - például lázmérőzzük -, azzal rontunk a helyzeten, szorongást idézünk elő benne, melyen akár évekig is eltart, amíg változtatni tudunk. Kérdezgessük tőle bátran, de ne kiabáljunk vele, ha végre sikerült neki, csak éppen nem a bilibe vagy a pelenkába, hanem éppen a szoba közepére. Örüljünk vele együtt, csak hívjuk fel a figyelmét, hogy legközelebb hová kellene.

Mozgassuk meg minden nap

A piciknél is rendkívül lényeges az anyagcsere tekintetében a sok mozgás. Nyáron ez nem szokott probléma lenni, de télen főleg a lusta gyerekek hajlamosak keveset mozogni, ami természetesen problémát okozhat a kakilásban. Ha minden nap elvisszük a játszótérre, vagy legalább kimegyünk vele az udvarra, és 1-2 órás intenzív mozgatásnak vetjük alá, akkor biztos, hogy ki fog jönni az, aminek ki kell jönnie, méghozzá különösebb probléma nélkül.

Ha nehezen jön a kisbaba széklete... - 3. kép

Segítő alternatívák

Ha a fentiek közül mindent megpróbáltunk már, de még mindig akadnak problémák, érdemes lehet segítséghez folyamodni. Vannak már erre piciknek is adható gyógyteák, de akadnak olyan olajak, melyek nem szívódnak fel a szervezetben, ellenben segítenek könnyebben kakilni. Ilyen az ízesített paraffinolaj vagy az olívaolaj is, amitől könnyebben kicsusszan majd a végtermék. Ha nagyon szükséges, alkalmazzunk glicerines kúpot, de ebből ne legyen rendszer, mert hosszabb távon hozzászokhat a gyerek.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha ezekkel a praktikákkal nincs változás, és a gyermek csak 4-5 naponta tud kakilni, akkor is óriási szenvedések árán, és a dolgot rossz közérzet, puffadás, hányinger kíséri, esetleg a súlygyarapodás tekintetében is problémákat tapasztalunk, akkor feltétlenül érdemes orvoshoz fordulni vele.
2 hozzászólás

Kata2005

4 éve, 5 hónapja és 20 napja

Érdemes ha picike még a baba anyatejbe, tápszerbe vagy bio gyümölcslébe Protexin restore port adni neki, mert ez a probiotikum segít az emésztési gondokban az ilyen piciknél is.

válasz erre

zitucska

4 éve, 5 hónapja és 21 napja

Az a legjobb ha minden nap van az embernek széklete és persze a gyerekeknél is.

válasz erre