9 °Cszórványos felhőzet
2020. október 22., csütörtök • Előd

Ha farfekvéses a baba

Brauny , 2014. október 11.
Minden szülő nő egyik rémálma, ha gyermeke farfekvéses, avagy nem akar befordulni a megfelelő, úgymond szülésre alkalmas pozícióba. Amennyiben a farfekvés lehetősége fennáll, az orvosok mindent megtesznek majd azért, hogy megfordítsák a gyermeket. Természetesen mi is nagyon sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk beforduljon a szülőcsatornában.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 Ha farfekvéses a baba - 2. kép

A farfekvéses baba kapcsán a legfontosabb, hogy ez nem egy szokatlan dolog, bizonyára nem te leszel az első, és nem is az utolsó, aki ezzel találkozik. Ha a gyerek megmakacsolja magát, akkor sincs semmi baj, mindössze biztosan csak császármetszéssel hozhatod világra. A farfekvés lényegében azt jelenti, hogy a baba nem normális helyzetben, fejjel lefelé helyezkedik el a szülőcsatornában, hanem popsival és lábakkal előre. A farfekvésnek háromféle típusát különböztetjük meg. Van a részleges, amikor a gyerek popsija lefelé irányul, lábai pedig be vannak hajlítva. Létezik a teljes farfekvés, amikor a baba lényegében bent "ül" a szülőcsatornában. A harmadik pedig a lábbal lefelé forduló helyzet, amikor a gyerek lábai vagy térdei állnak közelebb a szülőcsatornához a fejéhez mérten.

Amikor kiderül, hogy a baba farfekvéses, az orvosok megkísérlik megfordítani majd. A szülészorvos erre a 37. és a 40. hét között tesz kísérleteket. A művelet az ECV névre hallgat - az external cephalicus versio rövidítése. Ezáltal az orvosok szakszerű mozdulatokkal nyomást gyakorol a hasunkra, hogy így ösztönözzék a babát a megfordulásra. A módszer az első gyermeküket váró nőknél ritkábban hoz sikert, de az esetek kétharmadában az ECV mégis egy bevett, működőképes gyakorlat.

Ha farfekvéses a baba - 3. kép

Természetesen az évszázadok során rengeteg házi praktika is kialakult, amelyek segíthetnek abban, hogy miként fordítsuk meg gyermekünket a szülőcsatornában. Az egyik leggyakoribb módja a négykézlábra ereszkedés, ami egy különleges, a gravitációval ellentétes testhelyzetet szül, és arra ösztönzi a babát, hogy a fejét lefelé fordítsa. Naponta többször is érdemes alkalmazni, akár tévézés vagy olvasás közben is. Jó módszer lehet még a torna is. Noha nagy ugrabugrálásokat a terhesség vége felé már nem szabad végezni, de óvatos, oldalirányú kitörésekkel állítólag nagyon jól tágítható a medencebemenet, ami segít a babának a jó irányba fordulni.

Szintén a házi módszerek sorát erősíti a hideg és a meleg váltogatása, ami szó szerint kényszeríteni fogja a babát a helyváltoztatásra. Lényege, hogy egy hideg vizes vagy jeges borogatást tegyünk méhünk tetejéhez, egy meleget pedig az alsó részéhez. Érezni fogod, hogy a kisbaba egy idő után ösztönösen a meleg felé mozdul majd el. Ha szerencséd van, akkor a fejével! Szintén jó módszer még az éneklés vagy a beszéd is. Fontos, hogy a babával már születés előtt is kialakítsunk egy bensőséges kapcsolatot, ezáltal lényegében megbeszélhetjük vele, hogy mi a teendője, hogy mi fog történni, de állítólagosan az irányított zenével is mozgatható a baba a pocakban.
 
4 hozzászólás

Babóca • Messiás #4 • 6 éve, 6 hónapja és 17 napja

Tetszett a cikk, mert még én sem tudtam sokat erről a témáról, pedig bárkivel előfordulhat. Azért az nem lehet kellemes, amikor az orvosok nyomást gyakorolnak a hasadra, hogy a baba megforduljon. Kellemetlen érzés lehet.

Hampster • Megszállott #3 • 6 éve, 6 hónapja és 18 napja

Szerencsére még nem volt ilyenben részem. Nekem maga a dolog s nagyon ijesztő, nemhogy a császármetszés.

Ezek a házi módszerek viszont nagyon érdekesek! Nem gondoltam volna, hogy megváltoztatható a baba fekvése a méhben. Nagyon érdekes!

Carrie • Megszállott #2 • 6 éve, 6 hónapja és 18 napja

Ez elég komoly téma, nem is tudok érdemben hozzászólni még nem tartok gyerekvállalásnál.

zsebibaba • Überbrutál #1 • 6 éve, 6 hónapja és 18 napja

Nagyon érdekes cikk volt. Én eddig kb semmit nem tudtam erről, pedig jó ha tud erről az ember.