2019. február 21., csütörtök • Eleonóra

Gyereknevelés munka mellett? 5+1 tipp, hogy neked se okozzon nehézséget!

Brauny , 2017. szeptember 02.
Világszerte, de főleg Amerikában a nők gyakran már egy-két hónappal a szülés után visszamennek dolgozni, ami sajnos rendkívül egészségtelen dolog mind fizikailag, mind a baba-mama kapcsolatok tekintetében, azonban hazánk is erőteljesen ebbe az irányba tolódik el. Egyre kevesebben használják ki ugyanis a többéves otthonlétet a gyermekükkel, ezáltal szembesülnek a problémával, hogy a pár hónapos baba mellett milyen iszonyatosan nehéz még egy 4 órás állásban is helytállni. Kis túlzással lehetetlen, de ha te mégis megpróbálnád - mert kénytelen vagy megpróbálni -, akkor engedd meg, hogy adjunk pár hasznos tanácsot!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Fogadd el, hogy robot leszel!

A kismamalét alapvetően lemondásokkal jár együtt, de ha kisgyerek mellett akarsz dolgozni, akkor mindenről le kell mondanod. Tényleg mindenről, csak a munka és a gyerek lesz, mert másra egyszerűen már tényleg nem lesz időd. Pihenés? Nyaralás? Alvás? Ezek többnyire a luxust jelentik majd, ha csak nem úgy keresel, hogy megteheted egy házvezetőnő felfogadását, aki takarít neked, mellette pedig étteremből tudod hozatni az ételt, hogy főznöd se kelljen. Így talán tudsz majd aludni is valamit.

Gyereknevelés munka mellett? 5+1 tipp, hogy neked se okozzon nehézséget! - 2. kép

2. Tervezd meg az életed!


Ha nem tartoztak az erősségeid közé a határidők betartása vagy a korai kelés, akkor itt az ideje, hogy hozzászokj, mert ha nem tervezed meg előre a napjaidat, és nem szabsz magadnak határidőket, akkor egyszerűen nem fogsz boldogulni. Hogy nem lehet 10 perc alatt megfőzni? Tanuld meg! Nem lehet pontban 5-kor kelni? Muszáj lesz, máskülönben ki fogsz készülni, üdv a rohanó világban. Köszi Amerika!

3. Mindennek legyen meg a helye!

Bár a gyerekszobában soha nem lesz rend, de legalább a te életedben legyen meg mindennek a helye, és ezt egyeztesd a pároddal is, próbáld meg rendre szoktatni, még ha ez nem is lesz olyan egyszerű. Rengeteg idő telik el ugyanis azzal, ha alapvető dolgokat keresgélünk egész nap, így ha még jó időben rendszerezed az életedet és a környezetedet, akkor nem lesz gondod!

4. Segítsen a párod is!

Ha vissza kell menned dolgozni kisbaba mellett, akkor nincs más választásod, a párodnak is be kell segítenie neked. Ha vannak olyan teendők, amiket ő is el tud végezni - takarítás, altatás, fürdetés, főzés -, akkor osszátok fel szépen ezeket, hiszen a gyereknevelés nem egy ember feladata. Persze ez sem lesz egyszerű, hiszen rendszerint ő is dolgozik, sőt bizonyára nem keveset túlórázik is, hogy nektek mindenetek meglegyen.

Gyereknevelés munka mellett? 5+1 tipp, hogy neked se okozzon nehézséget! - 3. kép

5. Viszlát közösségi oldalak!


Ha eddig hajlamos voltál gyakran a közösségi oldalakon lógni, akkor itt az idő törölni az applikációt a telefonról és kikapcsolva tartani a számítógépet, mert jegyezd meg: a Facebook elé nem lehet csak fél percre leülni. Ha belépsz, 10 percig garantáltan ott lógsz majd, és ha egy nap csak hatszor lépsz be, akkor az máris egy teljes óra a napodból. Nyugi, régen is megvoltak az emberek a közösségi oldalak nélkül, nem fogsz lemaradni semmiről.

+1. Legalább este pihenj!

Rengetegen csinálják, hogy a napközben jellemző rohanás még este, lefekvés előtt is megmarad, ami hosszabb távon rendkívül negatív, romboló hatást gyakorol. A stresszt ugyanis le kell küzdenünk, különben ő küzd le minket, így próbáljuk úgy rendezni a napjainkat, hogy este legalább egy óránk legyen szabad a kisbaba elalvása után, amikor egy kicsit olvasol, filmezel, megiszol egy pohár borocskát, vagy beszélgetsz egy kicsit a pároddal. Hogy elmaradt valami? Ugyan kérlek, holnap is lesz nap...
 
3 hozzászólás

Tekla • Csirke #3 • 1 éve, 7 hónapja és 4 napja

Valamennyit otthon kell maradni a gyerekkel, de ha valakinek olyan munkája van, amit otthon is tud végezni, akkor naponta néhány órát biztosan tud dolgozni.

csillucs • Nagymester #2 • 1 éve, 7 hónapja és 5 napja

Ez egy elég sarkallatos pont a nőknél. Én nem hiszem, hogy túl sokáig otthon maradok majd a gyerekkel. Amerikában és angliában is tökéletesen működik a dolog.

Móni • Überbrutál #1 • 1 éve, 7 hónapja és 5 napja

Azt túlzásnak tartom, hogy egyes nők 3-4 éves korig ptthon maradnak a gyerekkel, de az sem jó, hogy 2 hónap után visszamennek dolgozni.