13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

Forradalmi módszert fejlesztettek ki a meddőség ellen

2013. december 28.
2.4311
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy tengerentúli egyetem munkatársai sikeresen stimulálták patkánykísérletek során a gazdatest petefészkét azért, hogy a korábban meddőnek vélt tenyészállat nagy mennyiségű, megtermékenyítésre is alkalmas petesejtet termeljen.


A hormonterápia a női genitális szisztémák sajátosságait ugyan képes kordában tartani, de a petefészekre nincs hatással, így a meddőséget hormonális alapon eddig nem lehetett gyógyítani. A meddőséget a legtöbb esetben az okozza, hogy a férfi nemi hormonok megszaporodnak a szervezetben, így a női nemi hormonok a háttérbe szorulnak, ezáltal leállítják a petetermelést. Ez rengeteg nő esetében előbb következhet be műtét, sérülés vagy daganatos betegség következtében.

Egy amerikai orvosi csoport azonban képes volt visszaállítani a petefészek ösztrogéntermelő képességét, aminek köszönhetően új utak nyílhatnak meg a meddőség kezelésében, valamint a menopauzás tünetek enyhítésében, netán teljes visszaszorításában is.

A sebészek abból indultak ki, hogy fiatal kísérleti patkányokból petesejteket vettek, amelyeket olyan tenyészetbe helyeztek, ahol növekedési faktor és tápanyag is megtalálható volt. Az éretlen petesejtek, valamint a petefészek egy speciális beavatkozásnak köszönhetően előbb csoportosulásokat kezdett kialakítani, később pedig már megjelent a fejlődéshez szükséges membrán is, vagyis a folyamatból egy komplett tüsző keletkezett. Ez ugyan még csak egy óriási folyamat kezdő szakaszának tekinthető, de már most újabb utakat nyitott meg a meddőség kezelésében.
4 hozzászólás

Minoni

11 éve, 1 hónapja és 19 napja

Sokaknak fog segíteni ha ez beválik!

válasz erre

moni1294

11 éve, 1 hónapja és 19 napja

Nagyon durva!meglepett smiley

válasz erre

Linda

11 éve, 1 hónapja és 19 napja

meglepett smiley az igen

válasz erre

csillucs

11 éve, 1 hónapja és 19 napja

Wow! Durva a tudomány

válasz erre