7 °C
enyhe eső
2024. április 16., kedd
Csongor

Ezért fontos, hogy az apa is játsszon a gyerekkel

2021. január 13.
21.4991
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Bár az elmúlt évtizedekben jelentős mértékben átalakultak a szülői szerepek, ennek megfelelően már nemcsak az anyukák azok, akik nevelik a gyermekeket, hanem az apáknak is egyre nagyobb részük van mindebben, sőt mi több, egyre több kutatás bizonyítja, hogy az apai szerepek mennyire nélkülözhetetlenek abban, hogy lurkóinkból egészséges felnőttek váljanak. Lássuk most néhány pontban, hogy miért is annyira lényeges, hogy az apa rendszeresen játsszon és foglalkozzon a gyermekével pontosan úgy, mint egy édesanya.


Kezdjük ott, hogy a gyerekek is igénylik az apa közelségét

Aki kiegyensúlyozott, vagy csúnya szóval élve normális családban nőtt fel, az biztosan nagyon jól tudja, hogy mennyire fontos az apuka rendszeres jelenléte a nevelésben. Nem feltétlenül a szigorúság miatt, hanem azért, mert ő is ugyanolyan szülő, mint az anya, emiatt pedig normál esetben a gyermekek szó szerint igényelni fogják azt, hogy az apuka ugyanúgy foglalkozzon velük, és ha nem is ugyanolyan sok időt, de azért töltsenek együtt minden nap egy-két órát, hiszen egészen más ez az időtartam, egészen más témák kerülnek szóba a beszélgetések során, és egészen más lesz a játék is.

Ezért fontos, hogy az apa is játsszon a gyerekkel - 2. kép

Az apák másként játszanak

Merthogy az apák köztudottan egészen másként játszanak a gyermekükkel, mint az anyák. Ha apaidő van, akkor az rendszerint hangzavarral és óriási rohangálással jár, birkózás, repülőzés, hintázás és megannyi más egyéb őrültség, amitől az anyáknak égnek áll a hajuk. Ez azonban kell a lurkóknak! Nemcsak azért, hogy levezessék felesleges energiáikat, hanem azért is, mert ilyenkor egészen más képességeik fejlődnek. Megtanulnak kitartónak lenni, fejlődik az izomzat, az egyensúly, és megtanulnak olyan határokat, hogy meddig tart a viccelődés és hol kezdődik például az erőszakosság.

Az erős apakép a kisfiúknak és a kislányoknak is fontos

Az apakép a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a fiúk, hanem a lányok esetében is rendkívül fontos. Ennek kialakításához elengedhetetlen, hogy az apuka rengeteget játsszon gyermekeivel, hogy ott legyen előttük pozitív példaként még akkor is, ha valójában egyáltalán nem egyszerű ezt megvalósítani a sok munka és egyebek mellett. Mégis fontos törekedni rá, hiszen a lányoknak fontos, hogy a jó apapélda segítségével később ki tudjanak teljesedni nőként, hogy jó férjet találjanak maguknak, a kisfiúknak pedig azért, hogy láthassák, milyen apává kell válniuk.

Ezért fontos, hogy az apa is játsszon a gyerekkel - 3. kép

A jó apai kapcsolat később lényeges lesz

Szintén kutatások igazolják, hogy az apáknak rendkívül fontos jó kapcsolatot ápolniuk a gyermekükkel, mert ez alapvetően meghatározza majd, hogy később milyen felnőtté válnak a lurkók. Egy tanulmány szerint azok a kisfiúk és kislányok, akik apa nélkül nőttek fel, illetve rossz volt a kapcsolatuk az édesapjukkal, felnőttként sokkal magányosabbak lesznek, mindemellett pedig nehezebben élik meg szociális életüket, mint azok, akikkel sokat foglalkozott az apjuk és jó kapcsolatot ápoltak.
4 hozzászólás

banos.istvan@outlook.com

3 éve, 5 hónapja és 13 napja

nem mindenkinek van szerencséje ...

válasz erre

EszterSzabadkai

3 éve, 6 hónapja és 12 napja

Nyilván meglátszik azokon a gyerekeken, akiket csak egy szülő nevel, hiszen nekik mást jelent a család és az apa vagy anya.

válasz erre

Linda

3 éve, 6 hónapja és 12 napja

Az apa jelenléte nagyon fontos a rendes fejlődésben. És igen, a későbbi korba főleg meghatározó lesz.

válasz erre

Tekla

3 éve, 6 hónapja és 12 napja

Nagyon fontos, hogy mindkét szülő a gyerekkel legyen. Valahogy ez így normális.

válasz erre