34 °Cvihar
2020. augusztus 10., hétfő • Lőrinc

Ezért fontos, hogy anyatejet kapjon a baba

Brauny , 2019. május 01.
Míg évtizedekkel ezelőtt nagyon nehezen élték túl az első hónapokat azok a kisbabák, akiket nem tudott táplálni a saját édesanyjuk, addig manapság már számtalan alternatíva létezik abban az esetben, ha nincs, vagy nem tudnak anyatejjel táplálni egy csecsemőt. Sajnálatos módon ráadásul egyre több nő szándékosan vonja meg babájától az anyatejet - mert körülményes fejni, mert egyszerűbb a tápszert bekeverni és így tovább -, márpedig az első hónapokban ennek kellene lennie az újszülöttek legfontosabb táplálékának. Hogy miért, azt az alábbiakban próbáljuk megmagyarázni!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Az anyatejről alapvetően kijelenthető, hogy sokkal több egyszerű tápláléknál, mely csökkenti a baba éhségét és szomjúságát. Sokan elfelejtik, de ezzel a kisgyermekek minden szükséges tápanyagot és vitamint megkapnak, amire egészséges és teljes értékű fejlődésükhöz szükség van, érdekesség pedig, hogy a kismama szervezetében termelődő alapanyag folyamatosan igazodik a baba szükségleteihez. Magyarul egészen más anyagok és más mennyiségben találhatók a szülés utáni hetekben az anyatejben, mint hat hónappal a szülés után.

Ezért fontos, hogy anyatejet kapjon a baba - 2. kép

Ez azonban még nem minden! Az anyatej egyben orvosság is a kisbabák számára, hiszen olyan immunanyagok találhatók meg benne, aminek jóvoltából az anyatejes babák ritkábban betegek, szinte egyáltalán nem kapnak bélfertőzést, elkerülik őket a légúti- és húgyúti betegségek, és ha mégis kialakul valamelyik, az anyatej miatt sokkal gyorsabban gyógyulnak. Arról nem is beszélve, hogy az anyatejes táplálás mennyi későbbi probléma, betegség és elváltozás kialakulásának kockázatát képes minimalizálni. Ennek az oka, hogy nem kerül idegen fehérje a baba szervezetébe, vagyis a csecsemő bél-nyálkahártyájának természetes védekező funkciója képes lesz kialakulni.

Kutatások igazolják például, hogy a legalább 4 hónapig anyatejjel táplált kisbabáknál később sokkal kisebb arányban fordul elő az ekcéma, de a 4-6 hónapig anyatejjel etetett babáknál a vérszegénység, a vashiányos állapot kialakulása is ritkább, miközben az anyatej segíti a kisbabák szellemi fejlődését. Bár nem általánosíthatunk, a statisztikák azt mutatják, hogy az anyatejes és tápszeres babák között jelentős fejlődési különbségek tapasztalhatók olyan készségek terén, mint a képfelismerés, a számolás vagy az olvasás, ami sokaknál még tinédzserkorban is kimutatható.

Ezért fontos, hogy anyatejet kapjon a baba - 3. kép

Szintén kutatások igazolják, hogy a ha anyatej helyett egy kisbabát tehéntejjel táplálnak kezdetekben, az másfélszeresére növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, aminek az oka, hogy a tehéntej ebben a korban károsítja a hasnyálmirigyben található inzulintermelő sejteket. Ezen felül készült rengeteg tanulmány arról, hogy az anyatejes babák között sokkal kisebb a daganatos megbetegedések száma, de csökkenthető ezzel a későbbi érelmeszesedés, hovatovább a szívkoszorúér-megbetegedések aránya is.
 
1 hozzászólás

blondi • Überbrutál #1 • 1 éve, 4 hónapja és 18 napja

Ez a legfontosabb tápanyag a gyereknek eleinte.