13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

Dohányos gyermeket szülnek a stresszes anyák

2014. január 20.
2.1781
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A dohányzás ma már a terhes édesanyák számára a magzat egészsége miatt nem törvényi szabályozásban, de ésszerűen tiltott.

Egy friss tanulmány szerint azonban a terhesség során az anyát érő negatív hatások, így például a stressz is rendkívül kedvezőtlenül hathat az újszülöttre!

A Rhode Island-i Miriam Kórházban készült kutatásban ugyanis kiderült, hogy azok az anyák, akik a terhesség során huzamosabb ideig fennálló stresszhelyzetet szenvedtek el, nagyobb valószínűséggel szülnek később dohányzó gyermekeket, mint azok, akik kiegyensúlyozottan élték meg az áldott állapotot.

Érdekesség, hogy a kutatás során mindössze a születendő lányokból lettek dohányosok azok után, hogy édesanyjuk stresszelt a terhesség alatt, így az orvosok szerint vélhetően a nemi hormonokban kell keresnünk a magyarázatot.

A kutatásból az is kiderült továbbá, hogy a nőnemű magzatok általánosságban is sokkal veszélyeztetettebbek a terhesség alatt, mint a fiúk, így a negatív hatások lényegesen jobban megnyilvánulnak majd a születendő kislányok későbbi életében.